Brahms’ romantisch vioolconcert

Violiste Baiba Skride bespeelt haar Stradivarius bij Het Gelders Orkest. Onder leiding van chef-dirigent Antonello Manacorda brengt ze samen met Het Gelders Orkest het romantische Vioolconcert van Johannes Brahms naar Nijmegen op 6 november. Ook staat Brahms Vierde symfonie op het programma.

Tussen Turijn en Riga liggen, behalve duizenden kilometers, ook levendige relaties in de vorm van een warm contact tussen chef-dirigent van Het Gelders Orkest Antonello Manacorda en violiste Baiba Skride. Hun band vindt zijn oorsprong in een gedeeld leitmotiv: ze dienen altijd de muziek, bij alles wat ze doen. De Letse violiste komt uit een muzikaal geslacht en was in 2001 de overtuigende winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel.

Ze werkte sindsdien met de belangrijkste orkesten en trad op in vrijwel alle beroemde concertzalen, waaronder Het Concertgebouw en het Wiener Konzerthaus. De Letse violist en dirigent Gidon Kremer was zo van haar onder de indruk dat hij haar zijn Stradivarius ‘Ex Baron Feilitzsch’ in bruikleen gaf. Daarop speelt Baiba Skride het romantische Vioolconcert dat Johannes Brahms schreef voor zijn grote vriend Joseph Joachim.

Na de pauze volgt Brahms Vierde – en tevens laatste – symfonie. Hij eerde hiermee zijn grote voorbeeld Johann Sebastian Bach, door in het vierde deel te variëren op een thema uit diens cantate BWV 150,Nach dir, Herr, verlanget mich. Voor meer informatie en kaarten kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.