Sanofi Diabetes Innovatie Prijs voor ouder-kind coachingsprogramma

Sanofi roept met de Diabetes Innovatie Prijs zorgverleners op hun suggesties om de zorg rond diabetes te verbeteren te delen. De Diabetes Innovatie Prijs 2015 is dit jaar uitgereikt aan het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN), voor hun project ‘Coachen naar diabetes zelfzorg: jong geleerd, oud gedaan!’. Hun idee wordt beloond met een bedrag van 5.000 euro, te besteden aan het winnende project.

Coachen naar diabetes zelfzorg

Ouders spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes zelfzorg en therapietrouw van kinderen en jongeren, zo blijkt uit onderzoek. Aangezien therapietrouw de belangrijkste factor is voor een goede bloedsuikercontrole bij kinderen en jongeren met diabetes, is het noodzakelijk om een goede ouder-kind relatie te ondersteunen. Het KDCN heeft een groeimodel ontwikkelt, waarmee ouders en hulpverleners kinderen en jongeren met diabetes kunnen coachen naar zelfstandigheid.

Unaniem juryoordeel

De jury, bestaande uit Michelle van den Oudenhoven (bestuurslid EADV), Olof King (directeur DVN) en Guy Rutten (Hoogleraar, verbonden aan Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde), was unaniem in haar oordeel: “Het is van groot belang dat hulpverleners en ouders kinderen en jongeren met diabetes op een adequate manier stimuleren en begeleiden, om zich de diabetes zelfzorg meer toe te eigenen. Omdat dit een delicaat traject is, waarbij zorgvuldige aandacht nodig is voor de relatie, de verwachtingen en de mogelijkheden, is ondersteuning voor ouders en hulpverleners op zijn plaats. En dat is precies het doel van dit project.”

Eervolle vermeldingen

Voor de Diabetes Innovatie Prijs 2015 werden in totaal tien innovatieve projecten ingediend. Na een voorselectie bleven drie projecten over als kanshebber op de overwinning, namelijk:

  • Het winnende project ‘Coachen naar diabetes zelfzorg: jong geleerd, oud gedaan!’
  • Het project ‘Voorlichtingsvideo’s: insuline therapie van A tot Z’, van Ziekenhuisgroep Twente
  • En ‘Diabeteszorg op maat; minder zorg waar mogelijk, meer zorg waar nodig’ van Stichting Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra.

Stimuleren tot uitwisselen innovatieve ideeën

Sanofi heeft de Diabetes Innovatie Prijs in het leven geroepen om innovatieve, toepasbare ideeën te verzamelen over de zorg voor patiënten met diabetes. Veel zorgverleners worden dagelijks geconfronteerd met uitdagingen rond de organisatie van deze zorg, maar hebben daar vaak mooie en creatieve oplossingen voor. Ideeën die kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. Goede ideeën zijn echter niet altijd eenvoudig uit te voeren en kunnen helaas vaak niet worden gefinancierd uit reguliere middelen. De Diabetes Innovatie Prijs biedt een podium voor het stimuleren en uitwisselen van deze vernieuwende, bruikbare ideeën. Het beste idee wint niet alleen de Diabetes Innovatie Prijs, maar kan ook rekenen op een bedrag tot 5.000 euro, te besteden aan de uitvoering van het project.

Aanmelden nieuwe projecten

Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om mee te doen aan de Diabetes Innovatie Prijs. Nieuwe projecten kunnen vanaf 18 maart 2016 worden ingediend via www.diabetesinnovatieprijs.nl.

Meer informatie 

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.