Toen Nijmegen na eeuwen als garnizoensstad in het laatste kwart van de 19de eeuw verlost werd van de verdedigingswallen, was de eerste golf van de industriële revolutie allang voorbijgegaan aan deze oude Romeinse stad. Uiteraard had dat ook zo z’n voordelen. Toen de uitleg zijn beslag kreeg, begon de stad aantrekkelijk te worden voor toeristen en bezoekers. Ook de upperten zou zich in deze ruime en vooral groene stad vestigen, zoals de Indiëgangers. Zelfs de grote kunstenaar Jan Toorop zou er resideren van 1909 tot 1916. In Huize Belvoir werd later een groot en belangrijk deel van zijn oeuvre geëxposeerd.
De uitleg van de stad maakte van Nijmegen een ware parel. Niet in de laatste plaats door de wijk Hunnerberg met zijn schitterende villa’s op bijvoorbeeld de Batavierenweg. Helaas zijn deze in brand geschoten in het najaar van 1944 en staan daar nu de twee torenflats voor in de plaats; opgetrokken in 1956. Deze staan aan de linkerzijde en kunnen we zien wanneer wij Nijmegen binnenrijden over de Waalbrug. Deze brug die voor Nijmegen zo kenmerkend is, werd in 1936 geopend en had tot dan toe de grootste overspanning in Europa. Iedere keer opnieuw is het iets speciaals de oudste stad van Nederland binnen te rijden via de Waalbrug.
Vooral de St. Stevenskerktoren uiterst rechts en de Belvedere met het Valkhof zijn interessante blikvangers bij binnenkomst. Maar ook de waalkade aan de rechterzijde, die grondig is gerenoveerd in de jaren tachtig. Hier zijn veel restaurants en uitgaansgelegenheden gevestigd, waaronder een casino. Met die herinrichting, is de benedenstad ook van groot belang voor het toerisme in Nijmegen geworden en dit geldt evenzo voor het Valkhof en het gelijknamige museum. Dit zijn grote toeristentrekkers. Er zijn overigens plannen voor een nieuwe inrichting van de Waalkade, om het gebied nog aantrekkelijker te maken, en de ligging aan de rivier nog meer te benadrukken.
De laatste in het oog springende ontwikkeling, is ongetwijfeld de Waalsprong. Het is de naam voor het stadsdeel, dat tussen 1998 en 2020 in de Over-Betuwe zal verrijzen. Met de geplande bouw van 12.000 woningen, wordt het de grootste uitbreiding in de ruim 2000-jarige geschiedenis van de stad. Momenteel wordt de eerste fase van het uitbreidingsplan gerealiseerd: de bouw van Woonpark Oosterhout, bestemd voor ongeveer 5.000 mensen.
Emile Stoffels