Kinderen uit Nijmegen door naar poëziefinale in Amsterdam

Op dinsdag 11 april zorgden School der Poëzie en Bibliotheek Gelderland Zuid dat het in LUX zinderde van de poëzie. Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen uit Nijmegen en omgeving brachten in twee afwisselende VERS Talkshows voor een vol theater hun zelfgeschreven gedichten op de planken en gingen aan tafel met de beroemde (kinderboeken)schrijver en dichter Joke van leeuwen.

Onder leiding van talkshow host André Accord stelden de kinderen allerlei vragen aan Joke van Leeuwen. Zo kwamen ze bijvoorbeeld te weten dat ‘zij bad een neemt als ze geen inspiratie meer heeft, en nooit haar papier verkreukelt en er een prop van maakt.’ Tussen de interviews door brachten in elke show zo’n 30 kinderen hun gedicht voor het voetlicht, droeg Joke van Leeuwen haar gedicht Heppie voor en zorgde illusionist Celsius voor magie en mystiek.

Voor de jury`s, die alle voordrachten beoordeelden, was het zweten geblazen om aan het eind van elke show vier winnaars te kiezen. ‘Alle kinderen lieten ons versteld staan van hun poëzietalent. Het plezier met het spelen met taal spatte er vanaf. Bij zoveel mooie, originele voordrachten en sterk tot de verbeelding sprekende gedichten is het hartstikke moeilijk om winnaars aan te wijzen.’

Winnaars
In de eerste VERS Talkshow, die in de ochtend plaatsvond, kwamen Jasper, Hugo, Jaimy en Joris van basisschool de Geldershof uit Lent als winnaars uit de bus. In de tweede VERS Talkshow gingen Sephe, Datu, Ties en Job van basisschool de Wieken uit Nijmegen er met de prijzen vandoor. Zij gaan allemaal door naar doorgaan naar de grote VERS finale in het Compagnietheater in Amsterdam! Op 30 mei brengen zij hun gedichten tijdens een spetterende finale op de planken.

De jury`s bestonden uit  Joke van Leeuwen, Marieke Hoeve, programmacoördinator basisonderwijs Bibliotheek Gelderland Zuid, Petra Mackenbach, projectmedewerker afdeling educatie bij Bibliotheek Gelderland Zuid en René Roumen, werkzaam bij het Poëziecentrum Nijmegen.

Share this article

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.