Als jij een gehorig huis hebt, of je hebt snel last van geluid, dan zijn er voldoende manieren om ruimtes in je huis rustiger te maken zonder dat je gelijk de hele boel moet verbouwen. Geluidshinder heeft een behoorlijke impact op je lichaam en je dagelijks leven. Door je woonkamer rustiger te maken verminder je de impact van geluidshinder, waardoor jij geen last zult hebben van de negatieve impact die geluidshinder heeft. Vooral als geluidshinder lang aanhoudt ga je dit merken aan je lijf en je dagelijks functioneren. Het heeft geen zin om lang bij de negatieve gevolgen stil te blijven staan, want wij gaan je vertellen hoe je jouw woonkamer rustiger krijgt met een paar simpele aanpassingen.

Je grote woonkamer opdelen in meerdere ruimtes

Door jouw woonkamer met behulp van roomdividers, kamerschermen of een boekenkast in meerdere kleine ruimtes te verdelen zul je gelijk een enorme geluidsdemping ervaren. Een grote ruimte klinkt namelijk hol, omdat geluidsgolven meer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Als de ruimte kleiner is, kan het geluid minder makkelijk weg. We hebben het hierbij niet over het draaien van harde muziek, maar over bijvoorbeeld het geluid van voetstappen of andere geluiden die je in een woonkamer hoort.

Gebruik textiel in je meubels

Wist je dat het een groot verschil maakt als je meubels kiest waar veel textiel in verwerkt zit? Een stoffen bank doet meer voor de demping van geluid vergeleken bij een leren bank. Als geluidsdemping belangrijk voor je is, kies dan voor een stoffen bank en stoelen, in plaats van leer.

Kies daarnaast ook voor een dik tapijt of een vloerkleed. Op die manier zullen de geluiden in je woonkamer nog meer gedempt worden. Woon je in een flat, dan is het heel logisch dat je wilt voorkomen dat de benedenburen te veel last hebben van geluiden uit jouw woonkamer. In dat geval is een groot vloerkleed of hoogpolig tapijt ideaal. Deze items zullen bovendien extra sfeer creëren in jouw woonkamer.

Ga voor groen in je interieur

Het klinkt misschien raar, maar wist je dat kamerplanten geluid dempen? Als jij lekker veel kamerplanten in je woonkamer zet zullen deze de geluiden uit de rest van je huis en die van je buren dempen. Op die manier profiteer je niet alleen van de extra zuurstof die kamerplanten geven, maar verminder je ook het geluid. Dat is een win-win situatie toch?

Geluiddichte koptelefoon

Heb je alle bovenstaande tips toegepast, maar heb je alsnog last van geluidshinder? Kies dan voor een geluiddichte koptelefoon. Er zijn hele goede geluiddichte koptelefoons verkrijgbaar die je kunt gebruiken bij het luisteren van muziek of het televisie kijken, zonder dat je last hebt van alle geluiden om je heen. Als je in alle rust wilt genieten van jouw favoriete televisieprogramma, kun je altijd nog terugvallen op een stukje techniek dat je niet in de steek laat.

Goede isolatie

Ben je bereid iets meer uit te geven, zorg dan voor een goede isolatie. Hier hoef je echt geen grote verbouwing voor te starten. Het kan helpen om alle kieren en gaten in je huis dicht te maken. Dit scheelt je ook nog eens in de energiekosten. Plaats tochtstrippen langs de ramen en deuren, breng een deurveeg aan onder je deur en plaats eventueel schuimpanelen als de geluidshinder echt heel erg is. Vaak merk je na het plaatsen van tochtstrippen en deurvegen al een groot verschil.

Kies voor stille apparatuur

Er zijn apparaten in je huis die behoorlijk wat herrie maken. Denk hierbij aan een ventilator. Het kan flink schelen als je in jouw woonkamer een stille ventilator plaatst. Op die manier wordt jouw woonkamer koel gehouden, zonder dat irritante, blazende geluid.

Hang wandkleden op

Een stijlvolle en geluiddempende optie is het ophangen van één of meerdere wandkleden. Er zijn vele wandkleden verkrijgbaar met prachtige afbeeldingen en patronen. Kies een ontwerp waar jij vrolijk van wordt en dat past bij jouw woonkamer. Wandkleden kun je vinden in verschillende soorten, maten en diktes. Ze kleden jouw woonkamer aan en dempen daarnaast het geluid. Je combineert een stijlvolle aankleding met het dempen van geluid. Tel uit je winst!

Woonkamer make-over

Creëer met alle bovenstaande tips een oase van rust in jouw woonkamer. Je zult je woonkamer niet meer herkennen. Ga jij jouw woonkamer een mooie, geluiddempende make-over geven?