Wat doe je als je hond of kat last van oormijt heeft?

Wie de beelden van de beroemde dierenarts ‘The incredible Dr. Pol’ wel eens voorbij heeft zien komen, is vast op de hoogte van alle ziekten die je huisdier in z’n leven kan oplopen. Soms lijkt het kinderlijk eenvoudig zoals de in het Amerikaans Michigan praktiserende dierenarts kwaaltjes en ongemakken bij huisdieren verhelpt. Hij heeft niet alleen verstand van kleine huisdieren zoals katten en honden maar weet als geen ander hoe hij ook vogels, geiten, koeien en paarden de juiste behandeling en medicijnen moet geven.

Toch vergt het genezen van dieren een professionele opleiding en jarenlange ervaring. Bij sommige signalen kun je als bezitter van een hond of kat wel in een bepaalde richting denken. Zo is het fanatiek krabben met de pootjes aan de oren zeker een indicatie van oormijt hond of oormijt kat. Is je huisdier regelmatig op een andere zelfde plek aan het bijten of krabben dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een hotspot hond. Maar wat kun je er aan doen om het leed van je dier te verlichten of op te lossen.

Als Dr. Pol met een wattenstaafje wat oorsmeer meeneemt naar de microscoop is vaak onmiddellijk te zien als er oormijt aanwezig is. Dat ligt natuurlijk wat lastiger als je dat zelf als honden- of kattenbezitter moet waarnemen. Daarvoor blijft de dierenarts toch altijd het aangewezen adres. Het is sowieso altijd raadzaam om zo snel mogelijk actie te ondernemen wanneer er een vermoeden van oormijt hond of oormijt kat is.

Wat zijn oormijten?

De oormijten zijn minuscule parasieten. Ze hebben acht kleine pootjes waarmee ze zich behendig weten te vestigen in de oren van jouw hond. Naast de hond en de kat kunnen ook konijnen, fretten en cavia’s oormijten krijgen. De klachten van de meeste dieren en de behandeling van de oormijt is over het algemeen vergelijkbaar. De oormijten zijn bovendien niet gastheerspecifiek en kunnen dus naar verschillende diersoorten overgedragen worden.

Behandeling oormijt

Een bezoek aan de dierenarts om de juiste diagnose te stellen is altijd noodzakelijk waar het oormijt betreft. Die zal onderzoeken of het trommelvlies nog intact is en vervolgens de juiste behandeling voorschrijven. De behandeling begint bij het volledig reinigen van de oren en wordt daarna voortgezet met een mijtdodend middel, dat is vaak een oorzalf of een pipetje. Oormijt is ook zelf goed te behandelen, dit kan bijvoorbeeld zeer goed met het middel colloidaal zilver. Dit antibacteriële, antivirale middel (doodt ook schimmels en gisten) pakt ook kleine parasieten zoals oormijt bij je hond aan.

Behandeling hotspot

Een ander voorkomende kwaal bij de hond is de hotspot. Een hotspot kan ontstaan door tal van oorzaken. Te denken valt aan een allergische reactie, een oorontsteking, warm weer, maar ook door klitten in de vacht. Daarnaast valt ook te denken aan veel zwemmen, stress gedrag of de al eerder genoemde mijten, teken of vlooien. Een oorzaak en daarbij behorende oplossing valt dus vaak niet zo één, twee, drie te trekken. Het blijft dus altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.