We denken allemaal dat het gewoon trage muziek uit een andere eeuw is, maar dat is niet waar. Klassieke muziek verwijst naar de formele muziektraditie van de westerse wereld en het is heel anders dan de muziek waar we in Nijmegen of elders naar luisteren zoals rock muziek, jazz, EDM, popmuziek enz. Deze muziek is anders omdat het uit een ander tijdperk komt, en een andere stijl heeft wat het uniek en heel intrigerend maakt om naar te luisteren. Als je eenmaal naar klassieke muziek luisteren gaat, zul je klassieke muziek de mooiste vorm van muziek gaan vinden. Het is zo rustgevend, zo kalm als het geluid van golven. Het geeft je rust en harmonie waar je naar verlangt in deze chaotische wereld. 

Waar staat klassieke muziek bekend om?

Klassieke muziek staat bekend om zijn complexiteit in zijn muzikale vorm en harmonische organisatie, vooral door het gebruik van polyfonie. Polyfonie is een soort muzikale textuur die bestaat uit twee of meer regels van onafhankelijke melodieën. Klassieke muziek werd normaal gesproken gespeeld in het patronaat van kerken en koninklijke hoven in West-Europa. Later werd het ook in andere delen van de wereld gespeeld. Klassieke muziek was betoverend en onweerstaanbaar en zo begon het de wereld rond te reizen.

Deze muziek heeft ons enkele van de grootste componisten aller tijden gegeven, zoals Johann Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven. We zouden de componisten dankbaar moeten zijn voor zulke mooie muziek waar we vandaag de dag nog naar kunnen luisteren en de muziek uit een ander tijdperk kunnen voelen.

Beethoven Muziek

Een van die componisten was Ludwig van Beethoven. Beethoven was een Duitse componist en pianist. Hij wordt nog steeds bewonderd om zijn werken en is een van de beste componisten in de geschiedenis van de klassieke muziek. Beethovens werken behoren tot de meest uitgevoerde stukken van het klassieke muziekrepertoire. Hij breidde zijn innovaties in muzikale vorm en expressie uit. Zijn talenten in de muziek werden al op jonge leeftijd weerspiegeld. Hij kreeg aanvankelijk les van zijn vader en later van componist en dirigent Christian Gottlob Neefe waaronder hij in 1783 zijn eerste werk publiceerde, een reeks klavier variaties. Vanaf 1783 keek hij nooit meer achterom en componeerde hij prachtige klassieke muziek.

Bach Muziek

Een andere Duitse componist uit de barokperiode was Johann Sebastian Bach, wiens muziek in de volksmond bekend staat als Bach-muziek. Johann werd geboren op 31 maart 1685, Eisenach, Duitsland. Hij staat bekend om zijn orkestmuziek zoals de Brandenburgse Concerten; instrumentale composities zoals de cellosuites. Hij was de laatste in de muzikale Bach-familie en werd een van de grootste Duitse componisten die ooit heeft geleefd.

Klassieke muziek en je gezondheid

Klassieke muziek heeft verschillende voordelen die op de lange termijn nuttig zijn voor de mensen. Om een ​​gelukkig en vredig leven te leiden, moet je naar klassieke muziek luisteren wat je geest tot rust brengt. Het ontspant je lichaam en geest en handhaaft zo een goede gezonde levensstijl. Leef gelukkig en blijf luisteren naar de prachtige klassieke muziek van enkele van de hierboven genoemde componisten.