Organisaties zijn verplicht om te beschikken over een RI&E. Hiermee wordt ook wel risico inventarisatie en -evaluatie bedoeld. Met een ri&e kun je zowel de gezondheid en veiligheid van je organisatie als van je medewerkers stimuleren. Het heeft dan ook meerdere voordelen om als bedrijf te beschikken over een goede RI&E. Ben je benieuwd naar deze voordelen? Lees snel verder, wij zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Je bent voorbereid op situaties

Een van de grootste voordelen van een goede RI&E, is het feit dat je hierdoor bent voorbereid op risicovolle situaties. Je bent verplicht om als bedrijf goed te zorgen voor je medewerkers en met een goede RI&E zorg je ervoor dat je snel kunt handelen. Het is belangrijk om over risicovolle situaties na te denken, zodat je hier altijd op in kunt spelen wanneer nodig. Je kunt aan de slag met het beperken van de negatieve gevolgen van deze risicovolle situaties, waardoor de werkomgeving steeds veiliger wordt. En dat is niet alleen fijn voor jou als werkgever, maar uiteraard ook voor je medewerkers.

Je kunt kosten besparen

Nog een mooi bijkomend voordeel van een goede RI&E, is het feit dat je kosten kunt besparen. Hoe dit mogelijk is? Door over goede RI&E te beschikken, wordt veilig en gezond werken binnen de organisatie gestimuleerd. En hoe veiliger het is op de werkvloer, hoe kleiner de kans is op ongelukken. Dit zorgt er weer voor dat het ziekteverzuim vermindert. En je raadt het al: hoe minder verzuim, hoe meer kosten je als organisatie bespaart. Een zieke medewerker kost tenslotte geld en levert niets op. Wanneer je over een goede RI&E beschikt, kan het je dus uiteindelijk kosten besparen.

Tevredenheid onder de medewerkers verhogen

Nog een reden om voor een goede RI&E te zorgen, is het feit dat je hiermee de tevredenheid onder je medewerkers kunt verhogen. Met behulp van een goede RI&E zorg je er namelijk voor dat de gezondheid en veiligheid van de organisatie en je medewerkers gestimuleerd worden, waardoor je de veiligheid van je mensen waarborgt. En dit zullen de medewerkers ongetwijfeld waarderen, waardoor de kans op een prettige werksfeer ook weer toeneemt. En bovendien verkleint dit de kans op ziekteverzuim, wat uiteraard altijd fijn is. Tevreden medewerkers zijn belangrijk, dus probeer dit te realiseren. Hoe hoger de tevredenheid, hoe productiever ze aan de slag zullen gaan!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft het een RI&E dus meerdere voordelen voor een organisatie. Het is verplicht, dus zorg ervoor dat je dit goed op orde hebt. Als je dit niet hebt, kan dit namelijk vervelende gevolgen hebben. Door een duidelijke RI&E op te stellen kun je met je organisatie voordelen behalen. Een goede RI&E is niet alleen fijn voor de organisatie zelf, maar ook voor de medewerkers. Zorg er daarom ook voor dat je het goed up-to-date houdt, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan. Het hoeft helemaal niet zoveel moeite te kosten, maar je kunt er met je organisatie wel veel profijt van hebben.