Hoe ga je om met letselschade?

Heb je blijvend letsel opgelopen op de werkvloer of in het verkeer? Dit heeft dan grote gevolgen voor je leven, wat niet alleen voor jou het geval is. Ook je naasten zullen immers te dealen hebben met je letselschade. Het zou kunnen dat je hierdoor niet meer in staat bent om te werken of dit alleen nog maar gedeeltelijk kunt doen. In sommige gevallen is de letselschade opgelopen in Arnhem zelfs zo erg dat je woning aangepast moet worden. Hier komt niet alleen veel regelwerk bij kijken, je hebt ook nog eens te maken met de nodige (financiële) schade. Bij blijvend letsel heb je mogelijk recht op een vergoeding van alle schade. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

Wie is aansprakelijk voor de letselschade?

Je kunt alleen in aanmerking komen voor vergoeding als iemand anders aansprakelijk is voor je schade. Als er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurd is tijdens je werk dan is de kans groot dat je werkgever aansprakelijk is. Dit komt doordat bedrijven een zeer strenge zorgplicht heeft tegenover werknemers, dit is wettelijk vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Zo moet de werkgever toezicht houden en duidelijke instructies geven, maar ook zorgen voor een veilige werkomgeving en het naleven van de instructies. Als dit niet op orde is dan is je werkgever aansprakelijk voor je letselschade.

Desondanks kun je niet alleen de schade op de werkvloer op hebben gelopen, dit kan bijvoorbeeld ook in het verkeer gebeuren. Er gelden dan andere regels. Ben je aangereden door een automobilist omdat hij/zij geen voorrang verleende? Dit persoon is dan aansprakelijk voor de schade. In andere gevallen kan minimaal de helft van de letselschade op rekening van de automobilist komen, wat met name het geval is als tijdens het ongeluk te voet was of op de fiets zat. 

Hoe zit het met de schadevergoeding?

Je kunt meerdere soorten schade claimen die onderverdeeld worden in twee categorieën: materiële en immateriële schade. In artikel 6:95, 6:96 en 6:106 van het Burgerlijk Wetboek is dit wettelijk vastgelegd. Het is goed om het verschil tussen deze twee soorten te weten. Zo is materiële schade tastbaar, waarbij je onder meer kunt denken aan medische kosten, kleding, inkomstenverlies, studievertraging, aanpassing van het huis, et cetera. 

Immateriële schade is juist minder tastbaar en wordt ook wel smartengeld genoemd. Hoe hoog dit is, hangt van het geval af. Desondanks zijn er wel een paar graadmeters waar je gebruik van kunt maken. Hierbij moet je denken aan de ernst van je letsel, maar ook de gevolgen ervan op de rest van je leven. Voorbeelden van immateriële schade zijn onder meer gederfde levensvreugde en psychische klachten, maar ook pijn en leed vallen hieronder. 

Alhoewel er dus verschillen zitten tussen materiële en immateriële schade, kun je voor beide soorten een schadevergoeding krijgen. Hoe hoog dit bedraag zal zijn, hangt echt van de situatie af. Het kan daarom een goed idee zijn om een letselschade advocaat in te huren, deze expert kan je helpen bij het afhandelen van de schadevergoeding. 

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.