Het wintersportseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat we weer massaal naar de bergen afreizen om van de prachtige besneeuwde hellingen af te kunnen skiën. Maar voordat je met je voeten in de sneeuw staat zijn er voorbereidingen die getroffen moeten worden. De ski kleding moet ingepakt worden, er moet oppas voor de hond gezocht worden, de juiste route moet uitgestippeld worden en de auto moet klaar zijn voor de reis. En bij het klaarmaken van de auto voor een wintersport reis hoort ook het hebben van goede sneeuwkettingen. In veel wintersport landen is het hebben van sneeuwkettingen namelijk verplicht en het is heel goed mogelijk dat je tijdens je reis de sneeuwkettingen nodig zult hebben om vooruit te komen. Maar waar moet je op letten en hoe moet je deze sneeuwkettingen installeren op je auto?

Ook sneeuwkettingen bij winterbanden

Wanneer jouw auto al is voorzien van de winterbanden, betekent dit niet dat de sneeuwkettingen niet meer nodig zijn. Er zijn gladde en besneeuwde wegen waar zelfs de winterbanden geen grip hebben en sneeuwkettingen nodig zijn om veilig vooruit te kunnen komen en de plek van bestemming te kunnen bereiken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van sneeuwkettingen?

Als de sneeuwkettingen nog aangeschaft moeten worden is het belangrijk om erop te letten welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor jouw auto en banden. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen sneeuwkettingen voor winterbanden en zomerbanden. Ook is het raadzaam om te kijken of de sneeuwkettingen makkelijk zijn in de montage, om niet voor verrassingen te komen staan is het handig om thuis al eens te proberen de sneeuwkettingen om de banden te leggen. Zo weet je precies wat je moet doen wanneer je op reis bent en de sneeuwkettingen nodig zijn.

Hoe installeer je sneeuwkettingen op de banden van je auto?

Het installeren van de kettingen wordt altijd gedaan op de banden waarop de auto aangedreven wordt. Bij een auto die vierwielaandrijving heeft is het meestal het beste om de sneeuwkettingen te installeren om de voorwielen. Op de verpakking van de sneeuwkettingen staat daarnaast altijd een uitleg met hoe de kettingen om de banden gelegd moeten worden en staat ook de maximumsnelheid aangegeven waar je je aan moet houden als je met de kettingen rijdt.

Veilig op reis

Vergeet dus niet voordat je op wintersport gaat om te checken of de sneeuwkettingen in de auto liggen en of je weet hoe je ze moet installeren. Heb je nog geen sneeuwkettingen? Zorg dan dat je sneeuwkettingen aanschaft die bij jouw auto passen en die makkelijk te monteren zijn. Probeer, voordat de reis begint, altijd thuis de nieuwe sneeuwkettingen al om de banden van de auto te monteren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kun je veilig op reis en kun je zonder problemen genieten van een prachtige vakantie in de sneeuw.