De bierfeesten zijn inmiddels over het hoogtepunt en de wijnwandeling bij Groesbeek is nu ook een gure onderneming. Toch is er binnen een dag van Nijmegen op nat culinair gebied van alles te beleven. En voor wie naar het buitenland wil zijn er ook weer mogelijkheden. Het is nu eigenlijk de tijd om eens rustig na te denken waar we volgend jaar op vakantie naar toe gaan. Uit in eigen land bevordert natuurlijk de economie in Nederland, maar verre bestemmingen liggen ook weer klaar om ontdekt te worden.

Bier

Voor inwoners van Nijmegen zal het bekend zijn, voor bier hoef je deze stad niet uit. Je kunt hier zelfs bijzonder lekker hemels bier drinken bij de Brouwerij de Hemel. Onze oosterburen van net over de grens staan ook bekend om hun bier- en wijncultuur. Vanuit Nijmegen is een dagje weg naar Duitsland een ideaal uitje voor familie of gezin. Veel Nijmegenaren zullen wel eens een bezoek hebben gebracht aan een bierfeest of wijnproeverij en wie verheugt zich niet op de overbekende kerstmarkten die er weer aan zitten te komen. Wat dat betreft zit Nijmegen op een kruispunt van mogelijkheden zowel naar het oosten als naar het zuiden.

Wijn

Op ruim tien kilometer afstand van Nijmegen ligt het inmiddels bekende wijndorp Groesbeek. Tijdens na-zomerse dagen kun je daar een mooie wandeling maken en kennis maken met de lokale Wijngaarden. Na de herfst en in de winter ligt het voor de hand om binnen voor de open haard deze wijn op zijn waarde te keuren. Wie echter wel eens naar andere wijngebieden wil gaan heeft veel keuze in het buitenland. Bekende gebieden zijn Bordeaux in Frankrijk, maar ook Zuid-Afrika is een wijnland bij uitstek. Hier werden de eerste druivenstokken ooit door Nederlanders geplant. Binnen Europa zijn ook minder bekende wijnstreken zoals op de Azoren. Aan te bevelen is hierbij het eiland Pico waar druivenplanten groeien op de vulkanische ondergrond. Een vruchtbare bodem voor de druif waardoor er heerlijke wijnen geproduceerd kunnen worden. Voor wijnliefhebbers een pareltje op de kaart van wijngebieden. Heb je een drone dan kun je er ook mooie plaatjes van schieten.

Thee

Wie de laatste tijd vooral in Nederland vakantie heeft gevierd, zoekt misschien een verre bestemming om nieuwe culturen, mooie natuur en culinaire verrassingen te ontdekken. Om meteen maar flink uit te pakken is te denken aan de wereldwonderen die overal op deze aardbol te bezichtigen zijn. Een van de bestemmingen die daarbij meteen tot de verbeelding spreekt is de Tai Mahal in India. Een land met grote tegenstellingen en een bijzondere keuken met vele culinaire hoogstandjes. In dit dichtbevolkte land wonen veel bevolkingsgroepen naast elkaar. Voor wie naar India wil afreizen is het zaak om zich in de cultuur en gewoontes van dit volk te verdiepen. India is bijvoorbeeld na China de grootste producent van thee ter wereld. Zo is de thee uit Assam wereldberoemd. Een verzorgde reis met culinaire hoogtepunten en goede overnachtingen zal de reis zeker veraangenamen, want een bedwants beet in een schamel pensionnetje daar zit niemand op te wachten. Wie van cultuur, historie en de buitenlandse keuken houd is er nog een wereld te ontdekken. Start je zoektocht naar verre bestemming daarom vandaag nog.