Nijmegen is een stad vol wetenschappers en uitvinders. Van de Radboud Universiteit tot de Novio Tech Campus bruist het van de creativiteit. Zou het niet leuk zijn om daar wat meer van mee te krijgen? Daarom opende in 2020 in de Marikenstraat de Pop’Hub Store: een plek waar innovatieve uitvindingen uit de regio waar al dan niet patent op aangevraagd is, tentoongesteld worden. We bespreken een aantal van de uitvindingen die hier tentoongesteld zijn.

Wonderfoon

Eén van de uitvindingen die gedemonstreerd is in de Pop’Hub Store, is de Wonderfoon. Deze uitvinding is gericht op dementerende ouderen. Hij is vormgegeven als een ouderwetse telefoon met draaischijf, maar werkt op slimme software die inspeelt op de behoeftes van dementerende ouderen. Zo gaat de telefoon over om door te geven dat het moment gekomen is om bepaalde medicijnen in te nemen. Wordt er niet opgenomen? Dan belt de Wonderfoon even later nog een keer. Wordt er dan nog niet opgenomen, dan belt de Wonderfoon automatisch naar een contactpersoon van de oudere in kwestie. Daarnaast kan de Wonderfoon ook oude meezingliedjes afspelen en kan de verlichting in huis ermee bediend worden. Een smartphone met een herkenbaar uiterlijk voor dementerende ouderen dus.

Gekleurde zonnepanelen

Een andere uitvinding met Nijmeegse roots, zijn gekleurde zonnepanelen. Deze lossen het probleem op van de ontsierende donkergekleurde zonnepanelen op daken die zelf een andere kleur hebben. Zo kun je dankzij deze uitvinding oranje zonnepanelen op een dak met oranje dakpannen leggen, waardoor het straatbeeld minder ontsierd wordt. Zo kan men ook op een meer esthetisch verantwoorde manier hun eigen energie opwekken. De gekleurde zonnepanelen zijn ontworpen door een spin-off van de Radboud Universiteit.

Lichtgeleidende waterstraal

Nijmegenaar Paul Kessener bedacht een waterstraal die licht kan geleiden, waardoor er kleurtjes in geprojecteerd kunnen worden. Handig om bijvoorbeeld koud en warm water te onderscheiden door in het eerste geval blauw licht door te geven en in het tweede geval rood licht. Zo hoef je nooit meer de handen te branden of per ongeluk een glas warm water weg te klokken. Een andere mogelijkheid is om letters te projecteren in de waterstraal. Als de kraan te lang aan staat kun je bijvoorbeeld de tekst ‘voorkom waterverspilling’ of iets dergelijks projecteren.

3D geprinte schilderijen

Wie wil er nu niet een echte Van Gogh of Rembrandt aan de muur? Helaas zijn ze onbetaalbaar. Hoe kun je dan alsnog de ervaring van een realistisch topschilderij in huis krijgen? Daar bedacht Antiqi een oplossing voor, met behulp van de techniek van een 3D printer. Met behulp van artificiële intelligentie kan in beeld gebracht worden hoe de verfklodders op een schilderij zitten en met een 3D printer kan vervolgens ieder detail geproduceerd worden. Zonder het originele schilderij te hoeven scannen.

Kartonnen grafkist

Iemand begraven of cremeren in een kartonnen grafkist, is dat niet juist een teken van armoede? Niet als je duurzaamheid en het milieu belangrijk vindt. Bij de verbranding of het vergaan in de grond van een houten kist komt er namelijk een enorme CO2-uitstoot vrij. Spaanplaten bestaan voor een groot gedeelte uit lijm die bijzonder giftig is. De kartonnen Fair Coffins van Koen Verlinden, die aan de Radboud Universiteit studeerde, zorgen voor duurzamere en goedkopere uitvaarten.

Heb jij zelf ook een innovatieve uitvinding gedaan? Als je deze zelf wilt kunnen exploiteren zonder dat iemand jouw idee zomaar kan kopiëren, moet je octrooi aanvragen op je vinding. Dat is overigens hetzelfde al patent aanvragen. De woorden ‘octrooi’ en ‘patent’ worden in Nederland door elkaar gebruikt, maar octrooi is de officiële term.