Het afgelopen jaar zijn veel mensen aan het hardlopen geslagen doordat de sportscholen dicht waren. Nu er wat meer versoepelingen in zicht zijn kan het leuk zijn om als school, gemeente of organisatie een hardloopwedstrijd te organiseren. Hoe pak je dat nou op een veilige manier aan? Je leest het in dit artikel.

Maak een duidelijk plan

Om de hardloopwedstrijd goed georganiseerd te laten verlopen moet je duidelijk in kaart brengen wat het plan is. Bedenk bijvoorbeeld goed van welke leeftijd de doelgroep zal zijn. Als je dit hebt bepaald kun je je over andere zaken buigen, zoals de mogelijke afstand(en) en de route. Denk ook na over het aantal deelnemers dat mee kan doen; de coronamaatregelen die nog gelden moeten nog wel na te leven zijn. Onderzoek ook waar je vergunningen of toestemming voor nodig hebt. Een deel van de stad zal met dranghekken afgezet moeten worden; kijk of hier de mogelijkheid voor is.

Zoek sponsoren

Het organiseren van een hardloopwedstrijd kan aardig wat kosten. Je moet bijvoorbeeld ook in het geval van regen een tent regelen en tijdens de loop is het wel zo gezellig als er een muziekinstallatie met DJ is. Je kunt daarom het beste op zoek gaan naar sponsoren. Het is dan aan te raden om bij wat grotere bedrijven aan te kloppen. In ruil voor publiciteit zullen ze graag wat geld doneren voor de hardloopwedstrijd. Je zou dan de namen van de sponsoren bijvoorbeeld op T-shirts kunnen laten drukken of ze duidelijk zichtbaar op de rugnummers van de deelnemers plaatsen.

Veiligheid staat voorop

Omdat je met hardlopen met een grote inspanning te maken hebt is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen. Zorg bijvoorbeeld dat er een EHBO-team aanwezig is voor het geval iemand valt of onwel wordt. Genoeg drinken is tijdens een hardloopwedstrijd ook erg belangrijk. Bidons bedrukken of doppers met logo aanschaffen en deze voor aanvang van de hardloopwedstrijd uitdelen is dan een goed idee. Deze kunnen de deelnemers na afloop meenemen, zodat ze een aandenken hebben aan de loop.

Promoot het evenement

Het zou jammer zijn als alle moeite voor niets is; je wil natuurlijk dat er genoeg deelnemers zijn. Steek daarom ook energie in het promoten van de hardloopwedstrijd. Dit kan via social media, flyers of andere reclame. Benader bijvoorbeeld eens het lokale nieuwsstation om aandacht te vragen voor je evenement. Wat ook nog weleens wil helpen is om een goed doel te koppelen aan de wedstrijd; dan voelen nog meer mensen de behoefte om mee te doen. Daarnaast is het handig om een rechtstreekse website te hebben naar het hardloopevenement, zodat mensen zich makkelijk kunnen aanmelden.

Vergeet niet om tijdens de wedstrijd ook plezier te hebben; daar draait het tenslotte om bij een hardloopwedstrijd!