Bedrijfsauto: op jouw naam of die van je bedrijf?

Ben je als zzp’er veel onderweg met je auto? Dan komt op een gegeven moment de vraag naar voren of het misschien slim is om je auto op naam van je bedrijf te zetten. Maar wat houdt dat precies in? En heb je dan ook een zakelijke autoverzekering nodig? Goede vragen, wij hebben de antwoorden!

Auto op je eigen naam

Als je de auto waarmee je zakelijk rijdt op je eigen naam zet, behoort deze tot je privévermogen. Je kunt dan niet alle kosten zomaar zakelijk opvoeren. Je kunt bijvoorbeeld de btw van de aankoop niet aftrekken. Bij kosten voor onderhoud en reparatie mag dat wel, maar alleen in verhouding tot het zakelijk gebruik. Je autoverzekering zakelijk afsluiten kan ook niet, dit blijft een particuliere autoverzekering.

Daarnaast moet je een kilometerregistratie bijhouden. Je houdt hierin alle ritten bij, zowel zakelijk als privé. De zakelijke kilometers kun je vervolgens weer declareren bij je eigen onderneming. Je trekt de kosten dan van je zakelijke winst af, zodat je daar minder belasting over betaalt.

Auto op naam van de zaak

Zet je de auto op naam van de zaak, dan mag je alle kosten zakelijk aftrekken. Als je minder 500 kilometer privé rijdt met de auto, is het sowieso verplicht deze op naam van je bedrijf te zetten. Rij je in een jaar meer dan 500 kilometer privé? Dan krijg je te maken met bijtelling.

Bijtelling is een vorm van belasting die je over het privégebruik van je zakelijke auto betaalt. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, die wordt opgeteld bij je belastbare inkomen. De overheid zit dit namelijk als een vorm van inkomen.

Hoeveel bijtelling je betaalt, hangt van verschillende factoren af. We noemende de cataloguswaarde al, maar ook de energieklasse bepaalt je bijtelling. Daarnaast wordt er ook gekeken naar je jaarinkomen.

Wat is nu het beste?

Je zult het ondertussen al wel door hebben, want dat hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Zet zaken zoals privékilometers, zakelijke kilometers, kosten van de auto en je jaarcijfers dus eens goed op een rij. Je kunt dan zelf uitrekenen wat voor jou het gunstigst is. Weet je het niet zeker, vraag dan vooral je boekhouder of accountant om advies.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.