Check, dit moet je nog doen na oplevering van een nieuwbouwhuis

Je kijkt er al maanden naar uit en dan is het bijna zover. De oplevering van je nieuwe woning. Maar wat werd er nu ook al weer gedaan en wat moet je nog zelf doen, op het verhuizen na dan? Per woning kan dit erg verschillend zijn. Goed om (vooraf) een lijstje te maken dus.

Ga je helemaal zelf bouwen of heb je een woning uit een project gekocht? En wordt je huis dan casco of sleutelklaar opgeleverd? Grote verschillen die bepalen hoeveel werk jij nog hebt na de oplevering.

Casco of sleutelklaar?

Bij een casco oplevering krijg je alleen een ruwbouw. In principe wordt je nieuwe woning inclusief ramen (met glas), deuren en dakpannen. Echt alleen de basis dus. De laatste jaren zie je in projecten steeds vaker ook een deel van de binnenkant van het huis wordt opgeleverd. Zeker dan is het goed om te kijken wat er wel en niet bij hoort. Vaak gaat het over de oplevering inclusief leidingen en installaties, maar met wanden en plafonds die nog niet afgewerkt (gestuct) zijn. Ook een keuken en sanitair is in casco bijna nooit meegenomen

De meeste nieuwbouwhuizen worden ‘sleutelklaar’ opgeleverd. Dit houdt in dat het huis helemaal is afgewerkt. Alle (standaard) binnenwanden zijn geplaatst, kabels, leidingen en installaties zijn aangelegd en ook het tegelwerk, timmerwerk en sanitair is klaar. Jouw werk is dan de wanden en het plafond te sauzen, behangen of van sierpleister te voorzien. En het inrichten natuurlijk.

Zelf doen of uitbesteden

Een aantal klussen kun je, ook bij een casco huis, prima zelf doen. Maar minimaal net zoveel klussen kun je misschien beter uitbesteden. Heb je twee rechter handen dan is het aanleggen van lichtpunten en het leggen van laminaat een peulenschil. Maar ben je gezegend met twee linker exemplaren kun je het installeren van de meterkast of het plafond stucen toch beter uit handen geven. Ook het plaatsen van de keuken en de badkamer, is een klus waarbij de meesten zich graag beperken tot alleen het uitzoeken van de juiste kastjes, tegeltjes en kleuren.

Zit je er een beetje tussenin, kun je natuurlijk prima een combi maken. Bij nieuwbouwwoningen wordt daarom vaak gekozen voor stucwerk waarbij de plafonds samen met de wanden al sausklaar gemaakt worden. Zo kun je een deel zelf doen en kosten besparen maar heb je wel de zekerheid van een mooie, strakke basis.

Kosten

Maak vooraf voor al je werkzaamheden een goed kostenoverzicht. Let er daarbij op dat er veel verschil kan zijn tussen diverse leveranciers. Zo houden bijvoorbeeld sommige stukadoors er lastige berekeningen op na met onderscheid tussen verschillende ondergronden maar ook een wand en een plafond, een boven- of benedenverdieping. Ook kun je extra kosten krijgen omdat er een steiger gebouwd moet worden. Wil je alles over stukadoors weten of snel een antwoord over wat wand en plafond stucen nieuwbouw kosten zijn, kijk dan eens naar pakketten met vaste meterprijzen waar het stuc- en latex verfspuitwerk standaard zit inbegrepen  Zo kom je niet voor verrassingen te staan en zijn de kosten direct duidelijk.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.