Voor het derde jaar op rij lukte het NEC Nijmegen helaas niet om terug te keren naar de Eredivisie. In de door Corona stilgezette competitie eindigden ze als zevende, en wist daarmee dus opnieuw geen promotie af te dwingen. Na de degradatie in het seizoen ‘16/’17 eindigde de club direct daarna als derde, maar liep via de play-offs een mogelijke promotie mis. Vorig jaar kwam de Nijmegen Eendracht Combinatie niet verder dan de negende plek in de eindstand.

De club hoopt binnen enkele jaren weer te strijden voor hun kansen in de hoogste regionen van het voetbal in Nederland en de supporters in hun stadion “de Goffert” weer het niveau van voetbal te tonen dat volgens hen thuishoort in de Gelderse stad. De derby tegen aartsrivaal Vitesse en de wedstrijden tegen topclubs Ajax, PSV en Feyenoord, dát is waar de fans van NEC alweer drie jaar op hopen. Tot die tijd zullen ze echter alles op alles moeten zetten om promotie af te dwingen.

We kijken terug op de eerdere jaren van NEC, waarin betere en slechtere tijden waren. We kijken terug in de geschiedenis van de Nijmeegse voetbalclub en bekijken hoe ze gekomen zijn op de plek waar ze nu zijn.

De oprichting en eerste jaren

Onder de naam SC NEC vond in 1910 de oprichting plaats. De eerste 25 jaar waas er een anonieme rol in de tweede klasse, waarna in 1936 promotie naar de eerste klasse werd afgedwongen. Daarin speelde NEC de volgende twintig jaar, totdat in 1955 het profvoetbal opgericht werd. Twee jaar speelden ze in de eerste klasse en daarna nog acht jaar in de tweede.

In 1965 speelde NEC voor het eerst in de eerste divisie, en na drie jaar in de eerste divisie debuteerden ze in het seizoen ‘68/’69 in de Eredivisie. Direct werd er een verdienstelijke tiende plek behaald en ook in de jaren daarna schommelde NEC tussen de 7e en 12e positie. In 1974 ging het helaas mis, toen ze degradeerden naar de eerste divisie. De Nijmegenaren werden echter direct weer kampioen en keerde terug op het hoogste niveau.

Eind jaren ’70 en jaren ‘80

Na die promotie speelde NEC acht opeenvolgende jaren in de Eredivisie. Echt succesvol waren ze echter niet. Het jaar na de promotie eindigden ze nog als zevende, maar de jaren erna was er continu de strijd tegen degradatie. Zes jaar ging het net goed, maar in het zevende jaar eindigden de rood-groen-zwarten roemloos als laatste en was degradatie opnieuw een feit.

Tot en met begin jaren negentig speelde de Nijmegenaren daarna met name in de eerste divisie. Twee keer lukte het om te promoveren via de nacompetitie, maar werd er ook direct weer gedegradeerd of maximaal één extra jaar in de Eredivisie gespeeld.

Succesvolle jaren ’90 en ‘00

In het seizoen ‘94/’95 lukte het de Nijmegen Eendracht Combinatie om via de nacompetitie terug te keren in de Eredivisie. De eerste jaren streden de Gelderlanders, met succes, tegen degradatie, maar vanaf eind jaren ’90 brak er een betere tijd aan.

NEC betrok het vernieuwde Goffertstadion in 2000 en dat legde geen windeieren. Het degradatiespook werd voor meerdere jaren gedag gezegd en zelfs het linker rijtje werd meerdere keren gehaald. Hoogtepunt was de vijfde plek in 2002, waarna de club voor het eerste de UEFA Cup in mocht. Een groot succes, nadat eerder alleen de intertoto cup werd bereikt. Helaas werd dat geen groot succes en bleek Wisla Kraków al in de eerste ronde te sterk.

In het seizoen 2008/2009 mocht NEC na het winnen van de play-offs opnieuw naar de UEFA Cup. Dit keer werd het een groter succes. Na een moeizame overwinning in de eerste ronde tegen Dinamo Boekarest mochten ze ook deelnemen aan de groepsfase. Door overwinningen tegen Spartak Moskou en Udinese wist NEC zelfs de volgende ronde te bereiken en was er ook na de winterstop nog Europees voetbal te zien in het Goffertstadion. Pas de derde ronde was het eindstation, waarin Hamburger SV te sterk bleek.

Het laatste decennium

Na 2010 waren de succesjaren voor NEC helaas snel voorbij. Ze zakten langzaamaan weg en dat resulteerde in 2014 tot degradatie, voor het eerst in 20 jaar.

De club werd direct weer kampioen en speelde nog twee jaar in de Eredivisie, maar in 2017 ging het, via de play-offs, opnieuw mis en zakten ze terug naar het tweede niveau van Nederland. Sindsdien is het de Nijmegenaren voor het derde jaar op rij niet gelukt om terug te keren in de Eredivisie.