Museumpark Orientalis heeft vanaf 8 december de grootste kerststal van Europa in huis. Met zo’n 1800 mens- en dierfiguren over een oppervlakte van 100 vierkante meter heeft het museumpark een grote trekker in huis gehaald.

Het kerstdiorama wordt geroemd om zijn unieke opstelling met oog voor detail en met zijn vele verborgen oudchristelijke en voorchristelijke volkswijsheden en symbolieken (met bijbehorende uitleg) in de taferelen. En er zijn veel humoristische tafereeltjes in verwerkt. De beeldjes zijn grotendeels afkomstig uit kerstgroepen uit Zuid-Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Spanje.

De grootste kerststal is een ietwat uit de hand gelopen hobby van de Friezen Fred van der Zwet en Roel den Dulk die in 1999 in hun huis een kerstgroep neerzetten van twee vierkante meter. Dat groeide met de jaren uit, reden om uit te wijken naar externe locaties. De opstelling bij Orientalis is de laatste keer dat ze hun stal opbouwen: de twee mannen zijn toe aan wat rustigere kerstdagen.

Het is dus waarschijnlijk de laatste keer dat de verzameling op deze wijze te zien is. De afgelopen jaren stond het kerstdiorama onder andere in Den Bosch, Leeuwarden, ten Apel en Deventer en trok het meer dan 50.000 bezoekers.

Deze week zijn de bouwers begonnen met het neerzetten van de beeldjes en de aankleding van het 100 vierkante meter grote podium in het hoofdgebouw. Op 8, 9, 15 en 16 december is het kerstdiorama al tegen gereduceerd tarief te bewonderen. Vanaf 21 december is het een onderdeel van het feest van licht, een groot kerstevenement dat in het park plaatsvindt. Vanaf die datum zijn er in het hele park allerhande activiteiten, en is er onder meer ook een levensgrote kerststal van zand te zien, gemaakt door de wereldkampioen zandsculpturen Maxim Gazendam.”