Nederlands Watermuseum is hét Kidsproof Museum 2019

Het Nederlands Watermuseum uit Arnhem is door zo’n 4.000 Museuminspecteurs verkozen tot hét Kidsproof museum van Gelderland.

Ook Afrika Museum, Airborne Museum ‘Hartenstein’, GeoFort, Kasteel Doorwerth, Nederlands Bakkerijmuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en Slot Loevestein zijn Kidsproof volgens duizenden jeugdige Museuminspecteurs. In totaal werden de Nederlandse musea dit jaar ruim 11.000 keer onder de loep genomen door de Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar). Dankzij hun inspectierapporten mag een recordaantal van 70 musea zich in 2019 Kidsproof noemen. Het Nederlands Watermuseum valt bijzonder in de smaak: ”ik heb heel veel gedaan wat ik nog niet wist en de spelletjes vond ik super cool”, aldus een Museuminspecteur.

De zogenaamde Museumkids Awards werden vandaag uitgereikt in het Nationaal Militair Museum te Soest. Te midden van de top-10 Museuminspecteurs reikte presentatrice Kim-Lian van der Meij de prijzen uit. Het Continium discovery center uit Kerkrade werd gekozen tot het kindvriendelijkste museum van heel Nederland. Extra bijzonder dit jaar: in 2019 kunnen Museumkids in heel Nederland terecht. Voor de eerste keer heeft iedere provincie ten minste één Kidsproof museum.

Indy uit Apeldoorn werd verkozen tot ‘Museuminspecteur van het jaar’. Deze titel verdient zij door haar achttien inhoudelijke inspecties waarvoor ze de meeste stemmen kreeg op museumkids.nl. Met deze uitreiking is ook meteen het 8e inspectieseizoen van start gegaan, dat loopt tot en met 27 oktober 2019.

Een overzicht van alle Kidsproof musea staat op museumkids.nl. Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie – en hun (groot)ouders in hun gevolg – in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving.

De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. Musea met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 7,5 zijn het daaropvolgende jaar Kidsproof. Museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘Museuminspecteur van het jaar’. Want een sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generaties.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.