Het IndoFILMcafé vertoont op zondag 18 november a.s. om 19.30 uur de Indonesische speelfilm Soekarno: Indonesia merdeka uit 2013 onder regie van Hanung Bramantyo, over het leven en de strijd van Soekarno voor de onafhankelijkheid van Indonesië.

Soekarno, zoon van een Javaanse onderwijzer en een Balinese moeder, wordt via het (Nederlandse) onderwijs een strijder voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Hij wordt daar al jong voor gevangen gezet en houdt in 1930 voor de rechtbank zijn bekende verdedigingsrede “Indonesië klaagt aan”.

Als de Japanners
Nederlands-Indië bezetten ziet Soekarno kansen. De Japanse militairen proberen de Indonesiërs te laten geloven dat zij bevrijders van de Nederlandse overheersing zijn. In die opzet slagen ze gedeeltelijk maar dit kan niet voorkomen dat er behoorlijk wat gewelddadige ‘clashes’ tussen Indonesiërs en Japanners zijn. Soekarno moet voortdurend marchanderen tussen alle tegenstrijdige belangen. Maar hij is en blijft overeind staan als de ware, grote politieke leider omdat hij met zijn liefde voor het land en met zijn overtuigingskracht het hart van zijn volk weet te raken. De film eindigt met de proclamatie van de onafhankelijkheid van Indonesië door Soekarno en Hatta. Soekarno’s turbulente huwelijksleven komt ook aan de orde.De film is Indonesisch gesproken, Engels ondertiteld, lengte 137 minuten

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. aanvang:19.30 uur, toegangsprijs: € 9,50. Voor meer informatie: info@indofilmcafe.nl , www.indofilmcafe.nl of www.lux-nijmegen.nl