In de tweede editie van ‘De nieuwe mens’ worden toehoorders op 31 oktober bij LUX bijgepraat over de wetenschap achter het maken van leven.

Wetenschappers doen hard hun best om het leven te begrijpen. Ze halen cellen uit elkaar en bestuderen het gedrag van moleculen. Maar zelf leven maken? Dat is nog niet zo eenvoudig. Hoe lang duurt het nog voordat de eerste kunstcel uit het lab komt? En wat kunnen we daar dan mee?

In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek. Maurits Kok (TU Delft) vertelt over het maken van synthetische cellen in het lab. Neurowetenschapper Nael Nadif Kasri (Radboudumc) doet onderzoek met mini-hersentjes in kweekschaaltjes. Kunnen we ooit het menselijk brein bouwen? En wetenschapsjournalist Esther Thole sprak voor haar boek ‘Makers van Leven’ met talloze chemici over hun zoektocht naar de fundamenten van het leven. Zij reflecteert op de vraag: Wat is ‘leven’ nou precies?

Na de pauze wakkert wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans het gesprek aan met een eigenzinnige blik op de drie sprekers waarna het tijd is voor een discussie tussen de wetenschappers en het publiek. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

OVER DE REEKS:
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.
LUX, 20.00 uur, € 5,00