Het aantal drugsdumpingen is de afgelopen weken in met name Gelderland Zuid schrikbarend toegenomen. De teller staat inmiddels al op 45 gesignaleerde dumpingen, wat al meer is dan in heel 2017. Voor ChristenUnie lijsttrekker Dirk Vreugdenhil is de maat nu echt vol.

Afgelopen weken werd Gelderland opgeschrikt door gevonden drugsafval in woonwijken. In Elst vond de
politie een bestelwagen met 25 drugsvaten. In de Nijmeegse wijk Weezenhof verspreidden nietsontziende
criminelen een dodelijk giftig spoor met drugsafval over de straten voordat ze hun bestelwagen vol met
vaten besloten te dumpen. “Dit is onacceptabel en moet een halt worden toegeroepen. Onze kinderen
fietsen en spelen op die straten, stel dat zij in aanraking komen met dit giftige spul?” zegt Vreugdenhil.

De ChristenUnie heeft al eerder aangekaart grote problemen te hebben met de financiële klappen die grondeigenaren krijgen doordat ze opdraaien voor het opruimen van gedumpt drugsafval op hun land. In de steden draait de gemeente op voor de kosten. Het opruimen van dit afval is bovendien extreem gevaarlijk werk. Vreugdenhil: ‘Dit vraagt om een landelijke aanpak. Het Kabinet moet afgepakt crimineel geld inzetten om drugsdumpingen tegen te gaan, de criminelen aan te pakken en de straten waar onze kinderen spelen schoon te houden.”