In het weekend van donderdag 27 tot en met zondag 30 september opent LUX haar nieuwe theaterseizoen. In vier avonden zie je in vogelvlucht wat het podiumprogramma te bieden heeft: prijswinnend en spraakmakend theater, topjazz, literaire dans en een hartverscheurend theaterconcert.

Julian Hetzel – The Automated Sniper
Welke ethiek kunnen we nog toepassen, nu de sterkste partij zich heeft teruggetrokken van het slagveld en nu oorlog en computergames nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn? In The Automated Sniper worden twee performers beschoten met een automatisch wapen, door afgevaardigden uit het publiek én op afstand vanuit het Midden-Oosten. Het is een bijzondere ode aan de (overlevings)kracht en noodzaak van kunst. Deze performance over de kunst van het oorlog voeren wordt letterlijk aan flarden geschoten en
ontaardt in een choreografie over de gamificatie van geweld. The Automated Sniper sleepte in 2017 de VSCD Mimeprijs binnen en heeft inmiddels een status verworven als ‘must see voor elke theaterliefhebber’.

LUX, donderdag 27 september 20.30, € 19,50

Eric Vloeimans en Egbert Derix
Op het podium staat een van ’s werelds beste trompettisten, met naast zich een hele bijzondere pianist. Edisonwinnaar Eric Vloeimans komt met Egbert Derix terug naar LUX. De drie concerten die ze tot nu gaven waren parels, spannend en uniek en beiden zetten ze alle clichés overboord die aan (jazz)muzikanten kleven. De musici lijken te spelen zonder strak voorop gezet plan, met alleen wat stukken muziek op papier voor zich. Wat volgt is een weergaloos gesprek tussen piano en trompet. Teder, verstild, dan weer uitbundig en altijd intens. Noem het een spannend avontuur vol reislust en verrassingen. En na ieder stuk
muziek komen ze weer even thuis.

LUX, vrijdag 28 september, aanvang: 20.30, € 19,50

Korzo Producties & Ryan Djojokarso – Giovanni’s Room
Choreograaf Ryan Djojokarso, een van de drie winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2017 voor beloftevolle choreografen, liet zich inspireren door de roman ‘Giovanni’s Room’ van James Baldwin. Als een van de belangrijkste schrijvers in de twintigste eeuw stelde James Baldwin belangrijke raciale en seksuele misstanden aan de kaak. De Amerikaan David staat op het punt te trouwen met Hella, maar wordt in Parijs hevig verliefd op de Italiaanse barman Giovanni. We volgen David in de nacht voorafgaand aan de afschuwelijkste ochtend van zijn leven, waarin zijn geliefde er niet meer zal zijn. In de voorstelling strijden intimiteit, mannelijke kameraadschap, seksuele spanning en alles verterende zelfhaat om voorrang. Wat gebeurt er met je, wanneer je zo bang bent dat je niet meer lief kunt hebben? Wint de liefde het van de wanhoop?

LUX, vrijdag 28 september 20.30, € 17,50


Muziek van Gert Vlok Nel

De Zuid-Afrikaanse dichter, zanger en gitarist Gert Vlok Nel komt terug naar Nijmegen. Zijn muziek is ingetogen, melancholiek, beklemmend en erg beeldend. Ook de Afrikaanse teksten dragen, althans voor de Nederlandstalige luisteraar, bij aan de sfeer van de liedjes. Gerrit Komrij nam acht van Vlok Nels gedichten op in zijn gedichtenbundel ‘De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten’. Op zijn album ‘Onherroeplik’, staat het nummer Nijmegen Deur My Trane. Dit album onderstreept overduidelijk het unieke stemgeluid en gigantisch muzikaal en literair talent van Gert Vlok Nel.

LUX, zondag 30 september om 16.00 uur, € 17,50

Foto: Janneke Michels: Eric Vloeimans en Egbert Derix