Het Wintertuinfestival, dat van 21 tot en met 25 november 2018 plaatsvindt in Nijmegen, gaat dit jaar over de vraag: Wat horen we, als we luisteren? Er wordt gezocht naar nieuwe vormen van gesprek over maatschappelijke thema’s die moeilijk bespreekbaar lijken.

Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars gaan op het thema in. Gloria Wekker, Jaap Robben, Joost Oomen, Willie Darktrousers, Freez en Helena Hoogenkamp zijn te gast bij de grote festivalavond in Doornroosje op zaterdagavond 24 november.

De Festivalavond op 24 november in Doornroosje wordt geopend met een lezing door Gloria Wekker. Wekker is cultureel antropoloog en emeritus hoogleraar Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. Haar specialismen zijn gender, seksualiteit en Afro-Amerikaanse en Caribische studies. In december won ze de Joke Smitprijs voor haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie in Nederland.

Jaap Robben is al ruim tien jaar een graag geziene gast op het Wintertuinfestival. Op 24 november draagt hij voor uit zijn tweede roman Zomervacht, die begin september verscheen. Robben schrijft niet speciaal voor een leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. Zijn debuutroman Birk is inmiddels in tien talen verschenen en ontving talloze literaire prijzen.

Voor Opgepoetst werken schrijvers en rappers samen. Hiphopteksten worden literair werk en poëzie vormt de basis van nieuwe hiphopnummers. Voor het Wintertuinfestival worden schrijver Helena Hoogenkamp en muzikant Freez aan elkaar gekoppeld. Hoogenkamp schrijft proza, poëzie en theaterteksten. Haar stijl is net zo eigenzinnig als haar personages. De Zwolse songsmid Freez schrijft hiphop noir die zich vermomt als catchy pop.

In de theatervoorstelling annex voodoo-ritueel O ratelslang geil beest stapt dichter Joost Oomen het podium op als sjamaan die de doden tot leven wekt. Hij onderzoekt samen met muzikant Willie Darktrousers massa-rituelen, mystiek en de kracht van speelsheid. Na succesvolle shows op Oerol is de voorstelling nu in Nijmegen te bewonderen.

Voor de zomer werd Akwasi al aangekondigd als festivalgast. Akwasi is rapper, schrijver, theatermaker, labelbaas en presentator. Hij is een veelzijdige maker die het activisme niet schuwt. Tijdens het festival deelt hij zijn visie op het festivalthema en draagt hij voor uit zijn nog te verschijnen poëziebundel.

De kaartverkoop start op 1 oktober via wintertuinfestival.nl.

WINTERTUINFESTIVAL: festivalavond in Doornroosje

Data: zaterdag 24 november, 2018

Locatie: Doornroosje, Stationsplein 1, Nijmegen

Entree: € 17,50 / € 12,50

Meer info: www.wintertuinfestival.nl

Start kaartverkoop: 1 oktober via www.wintertuinfestival.nl

Foto: Studio Schulte