De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan?

In de nieuwe reeks De nieuwe mens verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen. Kunnen we leven maken? Onze intelligentie verhogen? Onsterfelijk worden? Hoe ver is de wetenschap? We scheiden feiten van mythes en kijken wat we kunnen verwachten in de toekomst.Het eerste debat De nieuwe mens is onsterfelijk op 26 september behandelt de wetenschap achter veroudering en langer leven. Hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc en schrijver van het handboek ‘Jong blijven & oud worden’ Marcel Olde Rikkert geeft zijn visie op hoe we de levenskwaliteit op onze oude dag kunnen vergroten. Ook spreekt filosoof Hanne Laceulle, die pleit voor herwaardering van ouderdom, en komt Erasmus MC onderzoeker Marjolein Baar aan het woord. Zij ontwikkelde samen met haar team een pil die de veroudering van muizen omkeerde. Het publiek krijgt zoals gewoonlijk de kans mee te praten.

In het eerste deel van de avond worden de drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek naar ouderdom. In de pauze kunnen bezoekers in het ouderdomspak ervaren hoe het is om trillende handen van de Parkinson te hebben of hoe de wereld eruit ziet met staar. Daarna is het tijd voor discussie. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een filosofische blik op de drie sprekers. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

LUX, 20.00 uur, € 5,00