De heer S.G.A. (Sander) Ederveen (39) is voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn verdiensten als oprichter en coördinator van stichting Roze Woensdag.

In 2002 is de Roze Woensdag tijdens de Vierdaagsefeesten gestart naar het voorbeeld van de Roze Maandag in Tilburg en de Roze Zaterdag in diverse plaatsen in Nederland. Tot 2005 was de Van Welderenstraat de straat waar Roze Woensdag gevierd werd. Door de grote bezoekersaantallen in combinatie met de lopers werd de route door de stichting 4Daagse vanaf het Waterkwartier naar de Wedren gewijzigd en verhuisde de Roze Woensdag naar de Hertogstraat.
Wegens gebrek aan menskracht en financiële middelen kon de toenmalige organisatie echter alleen nog aandacht geven aan de programmering en minder aan zichtbaarheid. Sander Ederveen sprong in het ontstane gat en ging met een klein groepje verder. Met veel persoonlijke inzet, overleg met ondernemers en gemeentelijke steun is een begin gemaakt met de oprichting van de Stichting Roze Woensdag welke in 2008 definitief werd. ‘De Roze Voorloper’ werd als prijs in het leven geroepen en het Faberplein werd het ontmoetingspunt voor de roze gemeenschap. Later volgde ook een tribune op de Hertogstraat en ondernemers/buurtbewoners kleedden zich roze. Vele bezoekers kwamen op deze bijeenkomst af en genoten van optredens van vele dweilorkesten, maar uiteraard ook van de roze lopers. Bezoekers uit binnen- en buitenland komen massaal af op dit evenement en vele personen dragen iets roze op deze tweede dag van de 4Daagse, inmiddels een van de grootste gayminded evenementen van Nederland.

Sander Ederveen is hét gezicht van de Roze Woensdag. Hij zorgt voor fondsenwerving, programmering, organisatie en publiciteit. Daarbij zoekt hij steeds verbinding met medestanders die een bijdrage kunnen leveren aan deze niet meer uit Nijmegen weg te denken Roze Woensdag. Roze Woensdag zit in de DNA van de stad, van de feesten en van de marsen. Zonder Sander Ederveen was de bijzondere woensdag in de 4Daagseweek nooit uitgegroeid tot zo’n groot en mooi evenement.

Sander Ederveen is naast zijn activiteiten bij de Stichting Roze Woensdag ook nog actief geweest bij de Music Meeting, Nacht van de Vluchteling, Gebroeders van Limburgfestival, Oddstreamfestival en sinds een aantal jaren is hij bij het plaatselijke 4-5 Mei comité verantwoordelijk voor publiciteit en pr.

Burgemeester Bruls reikte de Zilveren Waalbrugspeld uit aan Sander Ederveen op 18 juli 2018 om ± 14.30 uur ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Roze Woensdag in de VIP-ruimte van de Internationale 4Daagse Afstandsmarsen, start- en finishterrein de Wedren, Nijmegen.