Maria van Gelre kennen we van haar oogstrelende gebedenboek, maar over haar leven en de sporen die ze heeft nagelaten is nog maar weinig bekend. De verschijning van Maria van Gelre 1380-1429. Sporen in het landschap brengt daar verandering in.

Van de wereld waarin de Franse prinses Maria van Gelre leefde is veel verloren gegaan, maar ze is niet helemaal verdwenen. Een imposante gotische kerk, resten van een slotgracht en een bron bij het klooster waar het gebedenboek is geschreven zijn sporen van het landschap dat Maria in 1405 binnentrad. Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, verbindt die sporen met het leven van toen: hoe werd Maria bijvoorbeeld ontvangen in Zutphen en welke voorbereidingen werden daarvoor getroffen, wat deed die kameel in Nijmegen en hoe reisden de hertogin en haar gezelschap over land en water?
Maria van Gelre 1380-1429 biedt zo niet alleen een inkijkje in het leven van de hertogin, maar brengt de lezer ook op een bijzondere wijze in contact met het dagelijks leven in Gelre van vijf eeuwen terug.

Maria van Gelre 1380-1429. Sporen in het landschap wordt op zaterdagavond 25 augustus tijdens het Gebroeders van Limburg festival in de Stevenskerk te Nijmegen gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan wethouder voor cultuur Noël Vergunst.