Je oor te luisteren leggen bij interessante (kinder)colleges, leesvoer verzamelen voor je leeskring of kennis en inspiratie opdoen tijdens lezingen, cursussen, workshops of festivals: het kan allemaal tijdens het nieuwe programmaseizoen van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Vanaf september staan er iedere maand weer tientallen activiteiten op het programma in de 26 bibliotheken in en rondom Nijmegen. Alle activiteiten zijn te vinden in het nieuwe programmaboekje van de bieb, dat beschikbaar is in alle biebvestigingen.

De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft veel meer te bieden dan een collectie van een half miljoen titels. Het hele jaar door vinden er in verschillende vestigingen van de bieb zeer uiteenlopende activiteiten plaats voor jong en oud, vaak in samenwerking met diverse partners. Zoals de laagdrempelige hoorcolleges onder de noemer “Universiteit van de bieb”. Een leuke gelegenheid om je te verdiepen in verrassende thema’s.

Kindercolleges voor leergierige kinderen
Nieuwsgierige kinderen kunnen nieuwe dingen leren tijdens diverse kindercolleges. Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons (bekend van onder meer het zoekboek De Gele Ballon) verzorgt de aftrap op 9 september in Bibliotheek De Mariënburg. Voor dit kindercollege XL neemt Charlotte haar koffer vol met boeken en tekeningen mee. Dit eerste college kost € 8,- (€6,- voor biebleden), maar de colleges die daarop volgen over uiteenlopende onderwerpen als muziek, dieren, achternamen of fossielen zijn allemaal gratis.

Voor verhalenliefhebbers van alle leeftijden is de bieb een bron van kennis en inspiratie. Wat dacht je van speeddaten met enthousiaste lezers op 12 september om een nieuwe leeskring mee op te starten? Jongeren (15+) kunnen tijdens de Boekenswap op 27 september in Bibliotheek De Mariënburg boekentips en leeservaringen uitwisselen. Voor het uitwisselen van digitale verhalen is de Digital Playground the place to be: kinderen en jongeren kunnen tijdens workshops aan de slag met onder meer robots, programmeren, een 3D-printer of virtual reality.

Dit is maar een kleine greep uit de honderden activiteiten die de Bibliotheek Gelderland Zuid dit seizoen organiseert. Veel activiteiten zijn gratis, voor anderen kunnen bezoekers tegen een relatief klein bedrag een kaartje kopen via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid: https://www.obgz.nl/agenda. Hier staan alle activiteiten overzichtelijk op een rij.

Foto: Marcel Krijgsman