Over ongeveer een jaar kan worden gestart met de nieuwbouw op de plek van voormalig kantoorgebouw Metterswane – tegenover het station. De gemeente Nijmegen en ontwikkelaar Kondor Wessels hebben hierover een overeenkomst gesloten.

In het gebouw is ruimte voor maximaal 264 appartementen, met oppervlaktes tot 50 m2 en vanaf 50 m2. Minimaal 50 appartementen zijn bestemd voor sociale huur. In het hotelgedeelte komen ongeveer 110 kamers in de 3-4 sterrenklasse. In het gebouw kan verder nog maximaal 4000 m2 kantoorruimte worden gerealiseerd. Op de begane grond komt ongeveer 1600 m2 commerciële ruimte voor horeca en een supermarkt. De parkeerplaatsen en fietsenstallingen voor de bewoners en gebruikers komen op eigen grond, onder het gebouw.

Het gebouw krijgt 5 verschillende bouwhoogtes: aan de kant van de Burgemeester Hustinxstraat is de hoogte 23, 18 en 13 bouwlagen. Daarmee sluit de hoogte aan bij de onlangs gerealiseerde Nimbustoren en het gebouw boven Doornroosje. Aan de stationskant en langs de van Schaeck Mathonsingel loopt de bouwhoogte af naar respectievelijk 13 of 9 en 9 of 6 bouwlagen.

Klaar voor de toekomst
Vanwege de ligging tegenover het station en het feit dat de appartementen vooral aan studenten en starters zonder auto zullen worden verhuurd, is er niet voor ieder appartement een eigen parkeerplaats. De bewoners van de appartementen hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan een pilotproject voor autodelen. Ook wordt de nieuwbouw aangesloten op het warmtenet.

Stationsomgeving
De nieuwbouw tegenover het station met de verschillende functies past in het streven om de omgeving van het station aantrekkelijker te maken. De gemeente werkt hiervoor samen met de Provincie Gelderland, ProRail en NS. Aan de westzijde wordt de perrontunnel in het station doorgetrokken waardoor hier een volwaardige ingang ontstaat. Aan de oostkant willen we onder andere de fietsenstallingen, de uitstraling van het gebied en de looproutes verbeteren. De nieuwe looproute langs de Burgemeester Hustinxstraat is hierin de eerste stap. In het Nijmeegse stationsgebied komen dagelijks zo’n 50.000 treinreizigers en 30.000 busreizigers. Daarmee is het een belangrijke en levendige plek in de stad