Schrijvers Maartje Wortel, Sanneke van Hassel en hoogleraar Mathijs Sanders zijn op woensdag 26 september te gast tijdens de literaire talkshow van Max Hermens in Theater VIER in Nijmegen.

De talkshow is een onderdeel van de Wintertuinsessies waarin jonge schrijvers de kans krijgen om een eigen programma samen te stellen en te hosten. Deze avond staat in het teken van het korte verhaal: waarom kan juist deze beknopte schrijfstijl de lezer zo verwonderen?

Korte verhalen blinken vaak uit in hun bondigheid: binnen enkele zinnen wordt een atmosfeer geschetst, een personage omschreven, een probleem uiteengezet. Het zijn verhalen die veel vragen oproepen. Verhalen die vroeg eindigen en blijven rondspoken in het hoofd van de lezer. Schrijver Max Hermens is zelf groot liefhebber van het genre, vooral vanwege de korte, maar intense aandachtsspanne die het lijkt te vragen van zijn lezers. Hij gaat deze Wintertuinsessie in gesprek met korte verhalenschrijvers Maartje Wortel en Sanneke van Hassel om te achterhalen waarom het zo’n interessant genre is en hoe het is om korte verhalen te schrijven. Daarnaast geeft prof. dr. Mathijs Sanders een mini-college over het genre en vertelt hij over zijn eigen lievelingsverhalen.

Maartje Wortel debuteerde in 2009 met de verhalenbundel Dit is jouw huis bij De Bezige Bij. In 2011 verscheen haar eerste roman Half Mens, waarvoor zij genomineerd werd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In 2014 verscheen eveneens bij de Bezige Bij het veelgeprezen IJstijd. In 2015 kwam bij Das Mag de verhalenbundel Er moet iets gebeuren uit. Wortel is schrijfster van talloze columns en korte verhalen.

Sanneke van Hassel studeerde Theaterwetenschap en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Tien jaar lang maakte ze deel uit van toneelgezelschap ‘t Barre Land. In 2005 debuteerde ze met de verhalenbundel IJsregen. Eind augustus 2017 verscheen haar nieuwe roman Stille grond, een actuele roman over de wil goed te doen en de angst voor het onbekende. Sanneke levert regelmatig bijdragen aan literaire tijdschriften en bloemlezingen.

Mathijs Sanders is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn universitaire studie Nederlands in Utrecht en een succesvolle universitaire carrière in Nijmegen trok hij onlangs naar het noorden, om in de voetsporen van Gillis Dorleijn te treden en de studie Nederlands aan de RUG van nieuw elan te voorzien.

Wintertuinsessie: een avond over het korte verhaal
Datum: woensdag 26 september
Locatie: Theater VIER, Derde Walstraat 98, 6511 SP Nijmegen
Deur open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur
Entree: 7,50 euro / 5,- euro (studenten)