In Nijmegen en omgeving hebben ongeveer dertigduizend mensen moeite met lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Maar wat betekent dat nu precies, laaggeletterdheid zijn? En waar krijgen laaggeletterden mee te maken?

Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september 2018 organiseren verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid onder meer een quiz en tentoonstelling over laaggeletterdheid. Dit om aan bezoekers duidelijk te maken wat laaggeletterdheid nu precies inhoudt én welke activiteiten de bieb het hele jaar door organiseert voor deze groep.

Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat rekenen voor hen vaak ook een probleem vormt? En hoeveel laaggeletterden wonen er nu eigenlijk in Nederland? Voor antwoorden op deze vragen, en meer, kun je tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september terecht in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Door het maken van een quiz samen met onze taalbegeleiders kom je meer te weten over laaggeletterdheid. Ook hangen er in verschillende vestigingen en wijkgebouwen posters en andere materialen met weetjes over laaggeletterdheid.

Het hele jaar focus op laaggeletterdheid

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert het hele jaar door activiteiten voor laaggeletterden, zoals taalcafés, taalhuizen en de VoorleesExpress. Bij het Taalcafé kun je ontspannen met elkaar de Nederlandse taal oefenen. Deze Taalcafés vinden inmiddels wekelijks in twaalf vestigingen plaats en zijn een groot succes. In oktober gaat een nieuw Taalcafé in Bibliotheek Hatert van start. Voor tips over lesboeken, oefenprogramma’s of taallessen kunnen bezoekers terecht bij het Taalhuis in Bibliotheek De Mariënburg of Bibliotheek Zwanenveld. Voor gezinnen met een taalachterstand organiseert de bibliotheek in samenwerking met welzijnsorganisatie Tandem de VoorleesExpress. Een voorlezer komt dan twintig keer over de vloer om samen met de ouders voor te lezen en taalspelletjes te doen.

Hulp bij Nederlandse taal

Waarom zo veel aandacht voor taalvaardigheid bij de Bibliotheek Gelderland Zuid? Eén op de negen mensen tussen de 15 en 65 jaar in Nederland heeft moeite met het begrijpen van bijvoorbeeld bijsluiters van medicijnen, brieven van instanties of werkinstructies. Door leesvaardigheid en leesplezier te vergroten wil de bibliotheek deze mensen graag hulp bieden. Meer informatie over hulp met taalvaardigheid bij de bieb? Kijk op www.obgz.nl/taalvaardig.