Als Green Capital 2018 heeft Nijmegen natuurlijk een naam hoog te houden in hoe het een evenement als de Vierdaagsefeesten organiseert en welke rol het milieu, afval en duurzaamheid hier in spelen. Terugkijkend op de feestweek lichten we een paar initiatieven uit die laten zien op welke wijze Nijmegen, ook ten tijde van het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland, zich bewust was van haar groene imago.

Party into the future

Met het concept Party into the Future schenkt de organisatie van de Vierdaagsefeesten sinds 2016 aandacht aan innovaties om het zomerfestival zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk te organiseren. Elk jaar wordt dit beetje bij beetje geïntensiveerd. Dit jaar was op het Kelfkensbos het Green Capital Plaza te vinden, waar uitleg werd gegeven over de nieuwste innovaties die dit jaar in gebruik zijn genomen tijdens de Vierdaagsefeesten. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de netten die langs de Waal waren gespannen om te zorgen dat het afval niet in de rivier waaide, de recyclebare PP (polypropyleen) bekertjes waar de bezoekers dit jaar uit dronken en de aggregaten zonder CO2 footprint waar gebruik van werd gemaakt. Ondernemers kunnen natuurlijk ook altijd zelf hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld bij de inkoop van hun producten rekening te houden met het milieu. Denk o.a. aan het gebruik van kartonnen bio-bekers voor warme dranken, zoals bijvoorbeeld bij Saxoprint online besteld kan worden.

Aandacht voor afval op de Kaaij

Wat begon als onderdeel van de vierdaagsefeesten, is een op zichzelf staand begrip in en rond Nijmegen geworden: Cultureel Terras De Kaaij. Op deze plek onder de Waalbrug kan elke zomer een paar weken genoten worden van lekker eten en drinken, theater en muziek, en kunstinstallaties. Dit jaar was er tijdens de Zomerfeesten een heel bijzonder kunstproject waar te nemen, bestaande uit een ufo van plasticafval. Kunstenares Anita Waltman wilde op deze manier aandacht vragen voor het plasticafval in de rivieren, op het strand en in de zeeën. Naast een interessante kunstinstallatie, was de ufo ook een megaprullenbak, waar bezoekers hun eigen afval, maar ook de troep die ze rondom de Kaaij vonden, in konden deponeren.

Donatie-actie voor zonnepark

In vijf jaar moeten de Vierdaagsefeesten volledig klimaatneutraal zijn. Dat is het doel dat de organisatie zichzelf gesteld heeft. Om dit te bereiken is er dit jaar begonnen met een donatie-actie die de bezoekers opriep geld te doneren voor het installeren van een park met zonnepanelen voor de Vierdaagsefeesten. Voor de prijs van één biertje (€ 2,50) kon al een bijdrage geleverd worden. Het idee is om in de komende edities voldoende geld op te halen om in drie jaar het zomerfestival op zonne-energie te laten draaien. Om de Vierdaagsefeesten ook daadwerkelijk volledig klimaatneutraal te organiseren, wordt er met boeren uit de regio gekeken hoe de CO2, die tijdens de feesten wordt opgewekt, kan worden gebruikt.