De gemeente Nijmegen verduurzaamt

Sinds 2012 is de gemeente Nijmegen al bezig met het verduurzamen van zijn gemeentelijke panden. RVO spreekt met Erik Cobussen en Jan Navi, respectievelijk bouwmanager en projectleider voor de gemeente Nijmegen.

  1. Start een revolverend fonds

In 2012 heeft de gemeente een revolverend duurzaamheidsfonds opgericht. Ieder jaar wordt het fonds gevuld met de vooraf berekende besparingen van energie op onze objecten. Dit fonds wordt onder andere gebruikt voor de lasten van onze duurzaamheidsinvesteringen. Hierdoor is het investeringen budget neutraal. Dit duurzaamheidsfonds staat echter wel los van het onderhoudsfonds. Inmiddels zijn er zo’n 80 tot 100 gemeentelijke panden verduurzaamd, dankzij dit fonds.

  1. Creëer draagvlak

Het is erg belangrijk om draagvlak te creëren. Aanvankelijk waren niet alle afdelingen binnen de gemeente het eens met onze plannen. Twee wethouders hebben zich echter sterk gemaakt voor het fonds, en hebben zo uiteindelijk een draagvlak gecreëerd.

  1. Begin

Het beste advies? Begin gewoon. Uitgebreide analyses zijn niet nodig. Start met het laaghangende fruit. Dit zorgde al voor een grote besparing. We hebben bijvoorbeeld de TL-verlichting in de parkeergarage vervangen door LED-verlichting. Die investering verdient zich erg snel terug. Ook hebben we bestaande klimaatinstallaties vervangen, kleren gedicht en isolatie verbeterd.

  1. Combineer verduurzaming met onderhoud

Als het tijd is voor het normale onderhoud, nemen we verduurzaming direct mee. Ieder jaar bekijken we welke panden onderhoud nodig hebben, en welke onderdelen aan dat object we meteen kunnen verduurzamen.

  1. Experimenteer

De gemeente Nijmegen ruimt gelukkig tijd en geld in om te experimenteren met nieuwe maatregelen. We hebben ons stadhuis verduurzaamd naar een energielabel C. Als grootverbruiker betalen we relatief weinig voor onze stroom en gas. Hierdoor is het rendement op de zonnepanelen erg groot.

Nijmegen doet dit mede om het goede voorbeeld te geven richting haar inwoners. Wij zijn hier ook erg progressief in. In het nieuwe coalitieakkoord staat: Nijmegen als energieneutrale, duurzame stad. Dit zegt al genoeg natuurlijk.

  1. Zorg voor borging

Borg alle informatie goed in je eigen systeem. Houd maatregelen en data goed bij en zorg ervoor dat je zeker aan alle regels en conform de wet handelt. Ook is het dus belangrijk voldoende kennis en kunde in eigen huis te houden. Maak een dashboard met alle informatie. Welke maatregelen zijn genomen? Wat waren daarvan de kosten? Welke kansen zijn er nog?

  1. Blijf vernieuwen

Na vier jaar gaan we onze horizon verbreden. We hebben behoefte aan een onderliggende strategische visie. Samen met onze nieuwe onderhoudspartij gaan we werken aan een energieneutraal vastgoedportfolio.

Ook zijn er nu accountmanagers op de afdeling, die de taak hebben de spil te zijn van een pand en de communicatie met de gebruikers van het pand. Zij moeten deze communicatie verzorgen, en ook signaleren wanneer het tijd is om strategisch te gaan handelen met betrekking tot het vastgoed.

We hebben een pilot gestart om te onderzoeken hoe we het vertonen van energiebewust gedrag kunnen stimuleren. Dit heeft voor diverse goede ideeën gezorgd, die we zeker gaan meenemen. Ook werken wij aan een duurzaamheids bijlage bij het huurcontract.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.