Op het 8e Internationale Festival van Kunst- en Filmboeken (FILAF) in het Zuid-Franse Perpignan werden de prijzen uitgereikt voor wereldwijd de beste kunst- en filmboeken van 2017. De tentoonstellingscatalogus Johan Maelwael. Nijmegen – Paris – Dijon. Art around 1400 ontving de onderscheiding voor beste Beeldende Kunst boek.

Dit boek werd vorig najaar onder leiding van Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, uitgegeven bij de spraakmakende tentoonstelling ter ere van deze Nijmeegse kunstenaar uit de middeleeuwen. De jury verleende deze belangrijke prijs vanwege het baanbrekende karakter van het boek, het heeft de kunstgeschiedenis van de late middeleeuwen definitief veranderd.

Johan Maelwael
De tot voor kort bij het publiek onbekende Johan Maelwael stond omstreeks 1400 aan de wieg van de Nederlandse schilderkunst. Zijn interesse voor schilderkunst kwam vermoedelijk van zijn vader Willem en oom Herman Maelwael. Hij begon zijn carrière als heraldisch schilder aan het Gelderse hof in Nijmegen. Op verzoek van de Franse koningin vertrok hij vervolgens naar het Franse hof in Parijs. Al snel werd hij de meest succesvolle en bestbetaalde kunstenaar van West-Europa. Johan Maelwael werkte vervolgens zeventien jaar aan het Bourgondische hof in Dijon. Hier werd hij de ontdekker en mentor van zijn beroemde Nijmeegse neven, de gebroeders Herman, Paul en Johan van Limburg.

Johan Maelwael staat bekend als een van de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst en een van de boegbeelden van de internationale gotische schilderkunst. Sinds 2002 beijvert de Stichting gebroeders Van Limburg zich voor het bekend maken van het kunstenaarsgeslacht Maelwael-Van Limburg en beschouwt de internationale doorbraak in de bekendheid van de Nijmeegse schilder dan ook als een nieuwe mijlpaal.

Meer weten?
Op 25 en 26 augustus vindt in de binnenstad van Nijmegen weer het Gebroeders van Limburg Festival plaats! Hier ontdek je meer over het werk en het leven van Johan Maelwael en zijn neven de gebroeders Van Limburg. Kijk voor meer informatie op de website: www.gebroedersvanlimburg.nl