De jury van NRP Gulden Feniks heeft vanavond in De Caballero Fabriek in Den Haag de Kloostertuin in Nijmegen uitgeroepen tot de winnaar in de categorie Gebiedstransformatie.

De prijzen werden door Ton Meijer uitgereikt aan de drie winnaars: Musis Sacrum, Arnhem (Renovatie), Blokhuispoort, Leeuwarden (Transformatie) en de Kloostertuin, Nijmegen (Gebiedstransformatie).Ook werden deze avond de nieuwe, circulaire awards en een nieuwe online magazine voor NRP Gulden Feniks gepresenteerd.

GEBIEDSTRANSFORMMATIE
De Kloostertuin (Nijmegen) is de winnaar in de categorie Gebiedstransformatie.
,,De jury is onder de indruk van de gedrevenheid van de opdrachtgever, die alles in het werk heeft gesteld om het Berchmanianum een tweede leven, en de paters jezuïeten een nieuwe plek in de samenleving te geven. Het plan van architectenbureau Diederendirrix bouwt voort op de genius loci; de bakstenen woongebouwen – ‘kloek, maar bescheiden’ – ademen de serene sfeer van een klooster. Het zorgconcept, waarbij zelfstandige woningen met zorgvoorzieningen gecombineerd worden, noemt de jury ‘een schot in de roos’ én duurzaam: een deel van de woningen kan in de toekomst samengevoegd worden tot commerciële appartementen. De voormalige drukkerij, getransformeerd tot refter en restaurant, voegt een publieke bestemming toe aan het park. Innovatief is het (gasloze) klimaatconcept, met zonnepanelen op het dak en een ondergrondse ijsbuffer, waarmee duurzaam verwarmd en gekoeld wordt.”