Maandag 14 mei is het The Dude Day. Exact twintig jaar geleden verscheen cultkomedie The Big Lebowski van The Coen Brothers in de bioscopen. Om deze bijzondere verjaardag te vieren, wordt deze dag omgedoopt tot The Dude Day en wordt de film weer vertoond op het grote doek van LUX.

Het leven van Jeffrey Lebowski, een oude hippie die bij voorkeur en doorgaans ‘The Dude’ genoemd wordt, wordt wreed verstoord wanneer hij bezoek krijgt van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen. Ze slaan hem in elkaar, urineren op zijn geliefde tapijt, en vragen hem hardhandig waar ‘het geld’ is. The Dude vermoedt al snel dat ze denken dat hij de miljonair is met dezelfde naam. Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, waarvoor hij de hulp inroept van zijn vriend Walter. Walter is een bekeerde Jood die nog gediend heeft in Vietnam, met een niet te temperen woede. Maar alles loopt uit de hand. Ze raken verstrikt in een web van misdaad, mysterie en avant-garde kunst. Grotendeels door het toedoen van Walter, en plots wil iedereen wel iets van The Dude, van nihilisten tot pornoregisseurs.

The Dude Day:
De organisatie achter The Dude Day vond deze bijzondere verjaardag een waardig feest waard. Vanaf 20.00 uur is er een The Big Lebowski-Café met ‘Dude’-achtige drankjes en kortingen. Met een kaartje voor The Dude Day krijgen bezoekers een White Russian of pull bier voor maar € 2,50. Daarnaast is er een The Big Lebowski quiz voor de grootste fans en een verkleedverkiezing voor de beste “the dude” outfit.

LUX, 21.00 uur, € 8,00