In het prentenkabinet van Museum Het Valkhof is tot 2 september de kleine tentoonstelling ‘Lucht en water. Rivierlandschappen van Willem den Ouden’ te zien.

In Museum Het Valkhof bevindt zich het vrijwel complete grafische oeuvre van Den Ouden. Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de kunstenaar presenteert het museum een selectie van de mooiste riviergezichten in verschillende technieken en uit diverse periodes.

Willem den Ouden (Haarlem 1928) is bekend als schilder en beschermer van het rivierenlandschap in de Betuwe. Daarnaast schildert hij portretten en zelfportretten. De afgelopen vijftig jaar maakte hij schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woont. Hij raakte gefascineerd door de uiterwaarden langs de Waal, de dijken, het stilstaande en het voorbij stromende water en de hoge hemel daarboven.

De voortdurende verandering van wolkenluchten, de stralende zon, en licht en schaduw in het landschap wist hij als geen ander te vangen in zijn werk. In 1997 stopte Den Ouden met het maken van prenten omdat het hem fysiek te zwaar werd. Daarna bleef hij het landschap vastleggen in tekeningen en olieverfstudies. Sommige olieverfschetsen werkte hij in het atelier uit tot schilderijen. Sinds 2010 tekent Den Ouden niet meer buiten en schildert hij uitsluitend portretten.

In Museum Henriette Polak (Zutphen) en Stedelijk Museum Kampen zijn momenteel ook tentoonstellingen met het werk van Willem den Ouden te zien.

Foto: Portretfoto van Willem den Ouden. Fotograaf: Koen Verheijden