Ieder jaar ontvangt de Master Letterkunde aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit een writer-in-residence: een bekende Nederlandse schrijver die een half jaar lang onderwijs en lezingen verzorgt. Vanaf september 2018 is het de beurt aan Niña Weijers (1987).

De van oorsprong Nijmeegse Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!. Eerder publiceerde ze al enkele korte verhalen en essays in verschillende literaire tijdschriften.

Maarten Depourcq, hoogleraar Europese Letterkunde, is in zijn nopjes met de nieuwe writer-in-residence: ‘Niña Weijers maakt spannende literatuur: ze durft de grenzen van verhalen verkennen en doet dat met groot métier. Ze is dan ook heel belezen. Ze kan op een genuanceerde manier over literatuur vertellen. Dat maakt haar tot de ideale sparring partnervoor onze studenten.’

Vliegende start
Met haar debuutroman De consequenties, die in mei 2014 verscheen, won Niña Weijers de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2015. Ook haalde de roman de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015. In De consequentiesstaat een jonge kunstenares centraal die het (l)even niet meer zo ziet zitten. Ze is ontevreden over haar eigen kunst en lijkt maar niet te kunnen slagen in de liefde. In de hoop deze negatieve spiraal te doorbreken, begint ze een ambitieus project met een fotograaf. Een keuze die spoken uit het verleden laat terugkeren en haar voor nieuwe uitdagingen stelt.

Het boek is tevens in vertaling verschenen in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en de Verenigde Staten. Momenteel legt Weijers de laatste hand aan haar nieuwe roman, die volgend jaar zal uitkomen.

Als docent terug naar Nijmegen
Niña Weijers is ook columnist en recensent voor De Groene Amsterdammer en werkt als redacteur bij De Gids. In haar geboortestad Nijmegen zal zij als writer-in-residence colleges verzorgen voor studenten in de masteropleiding Letterkunde. Depourcq, tevens coördinator en mede-docent: ‘Weijers zal in de stad en op de campus te zien zijn. En ze zal onze studenten met name inwijden in de geheimen van het korte verhaal.’

Weijers treedt in de voetsporen van Nina Polak, die afgelopen studiejaar verbonden was aan de opleiding Letterkunde. Eerder waren Rob van Essen, de redactie van Das Magazine, Marja Pruis, Kees ’t Hart en Christiaan Weijts writer-in-residence aan de Radboud Universiteit. Eind augustus zal Weijers haar openingslezing houden op de campus van de Radboud Universiteit.

Foto: Annaleen Louwes