Tijdens het Indofilmcafé op zondag 13 mei vertoont LUX een film afkomstig uit Indonesië. Dit is een initiatief van Stichting IndoFILMcafé. Deze stichting wil een brug slaan tussen het cultuurgoed van het voormalig Nederlands-Indië en het hedendaagse Indonesië en verschillende generaties Indische Nederlanders en Indonesiërs met elkaar in contact brengen.

Wanneer de 10-jarige Tantri zich realiseert dat haar tweelingbroer niet lang meer te leven heeft, ervaren de twee een magische reis waarin verbeelding en realiteit dwars door elkaar heen lopen. The Seen and Unseen verkent de mysterieuze symbiose tussen een tweeling. In de Balinese cultuur staat een ‘buncing (jongen-meisje) tweeling symbool voor balans. Zelfs wanneer Tantri door een hersentumor tot het ziekenhuisbed veroordeeld is, proberen hij en zijn zusje door dromen en hallucinaties met elkaar verbonden te blijven. In een door maanlicht verlichte kamer vol bovennatuurlijke krachten, spelen de jonge kinderen met mythische vogels en apen.

Kamila Andini is één van de meest veelbelovende vrouwelijke regisseurs uit Indonesië. Haar bezorgdheid over sociale culturen, gendergelijkheid en milieuproblemen leidde tot haar ware passie: films maken en verhalen vertellen met een kenmerkend perspectief. The Seen and Unseen werd eerder dit jaar vertoond tijdens het Cinemasia filmfestival in Amsterdam.

LUX, 19.30 uur, regulier tarief