Film&Gesprek vindt op dinsdag 5 juni plaats in LUX.

Ooit reisde de nu 82-jarige Leo graag samen met zijn echtgenote Riet de hele wereld af. Maar sinds de eerste tekenen van Alzheimer zich manifesteerden, verkiest de Nijmeegse Leo zijn achtertuin boven iedere andere plek. Daar, tussen zijn geliefde bomen en planten, probeert Leo grip te houden op zijn steeds verwarrender wordende bestaan. Een jaar lang volgt zijn schoonzoon en filmmaker Marco Niemeijer hem, van seizoen tot seizoen. Weer of geen weer, Leo is altijd in zijn toevluchtsoord te vinden. Soms zijn zijn woorden en handelingen nog coherent, maar naarmate de tijd verstrijkt, worden zinnen steeds onlogischer. Hij scharrelt steeds vaker doelloos rond, half met een gedachte spelend, die dan weer verliezend. Als hem wordt gevraagd of hij het wel eens moeilijk heeft, laat hij liever zijn tuin zien, “Aan mijn tuin heb ik genoeg”. Zo nuchter als hij is, zo boos kan hij worden op zijn vrouw Riet, die symbool staat voor alle mensen en dokters die zich ineens met hem bemoeien. Het ene moment is hij helder, het andere moment heerst er chaos. Maar hij keert altijd terug naar een tegelspreuk in zijn tuinhuisje: “Vriendschap is de zonneschijn in de tuin van het leven”. Die wijsheid wordt gedurende de film steeds meer verbastert, net zoals Leo’s bewustzijn voor de camera. Een bijzonder, puur en ontroerend portret van een oude man die zijn einddagen doorbrengt in zijn tuin.

Debat:
Wat kunnen we hiervan leren? Welke invloed heeft het hebben van een hobby op mensen met dementie? Hoe kunnen we onze naasten met dementie zo goed mogelijk ondersteunen, zodat zij, net als Leo, kunnen blijven doen wat ze het liefste doen? Maar ook: hoe kan je iemand met dementie de ruimte geven, en tegelijkertijd het welzijn van de mantelzorger bewaken?

Kijk Garden of Life en ga daarna, na een korte pauze, in gesprek over deze vragen. Filmmaker (en schoonzoon van Leo) Marco Niemeijer is aanwezig om vragen te beantwoorden en mee te praten, samen met een dementie-expert.

LUX, 19.30 uur, € 9,50