Niet Chinees maar Spaans taal van de toekomst?

Niet het Chinees maar het Spaans is de snelgroeiende taal ter wereld. Terwijl de Chinese bevolking langzaam afneemt, komen er elk jaar 5 miljoen Spaanstaligen erbij. Waardoor misschien niet het Chinees maar juist het Spaans toekomst heeft als echte wereldtaal.

5 miljoen Spaanstaligen geboren per jaar

Volgens een rapport van het Spaanse Instituto Cervantes blijkt dat er dit jaar 572 miljoen sprekers en 477 miljoen moedertaalsprekers zijn. Dat zijn er 5 miljoen, oftewel bijna een derde van de Nederlandse bevolking meer dan het jaar voorheen. Deze trend zal zich waarschijnlijk tot minstens 2050 voortzetten, goed voor een geschatte 750 miljoen moedertaalsprekers in dat jaar. Dat maakt van het Spaans de snelstgroeiende taal ter wereld. Nu al wordt de taal gesproken door 7,8% van de wereldbevolking. En aangezien het aantal moedertaalsprekers Engels en Chinees aan het dalen is, zal dat percentage alleen maar stijgen.

Spaans voor zaken

Hoewel voor de meeste mensen het Engels nog steeds de zakentaal bij uitstek is, is het zeker interessant stil te staan bij het belang van kleinere zakentalen als Spaans of Russisch. Ten eerste is het Spaans met 477 miljoen moedertaalsprekers de tweede meest gesproken taal ter wereld. Tel daar nog eens bij de 21 landen waar het de officiële taal is, en landen als de Verenigde Staten, waar een aanzienlijk deel (40 miljoen) van de bevolking Spaanstalig is. De Latijns-Amerikaanse landen beginnen zich ook als sterke spelers op de internationale markt te werpen. Mexico, Paraguay, Peru en Ecuador zijn geen derdewereldlanden meer, maar groeiende economieën met groot potentieel. Tegelijk worden deze landen ook steeds belangrijker in de academische wereld, met steeds meer studenten die willen studeren in het buitenland.

Spaans studeren als tweede taal

In Nederland en de rest van Europa is Spaans nu al een van de meest populaire talen om te studeren. Doordat het op veel plaatsen gesproken wordt en het een relatief makkelijke taal is om te leren, is het populair bij liefhebbers, maar ook bij scholieren. 5% van de Nederlandse leerlingen heeft Spaans gevolgd in het middelbaar, en in Scandinavische landen is het Spaans nog populairder. 40% van de Zweedse scholieren kiest voor het Spaans als vreemde taal.

Taalcursus Spanje

Spaans zit in de lift, en dat merk je ook aan de duizenden Nederlanders die elk jaar Spaans volgen. Het liefst van al willen ze Spaans leren in Spanje. Spanje staat bekend om haar gastvrijheid, gastronomie, muziek, en cultuur. Tegelijk is het maar een paar uurtjes vliegen van Nederland en dankzij goedkope luchtvaartmaatschappijen voor een steeds groter segment van de bevolking beschikbaar. De prijzen in Spanje doorgaans veel lager dan in Nederland, wat natuurlijk ook kan helpen voor een keuze voor Spanje. De grootste aanbieder van lessen Spaans in Spanje is EF, met scholen in het zonnige vakantieoord Malaga, wereldstad Barcelona en hoofdstad Madrid. Ook zij merken dat er elk jaar meer Nederlanders voor een cursus Spaans kiezen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.