Hoe bepaal je wat een schat is of een prul? Wat telt als archeologie en wat als gewoon een scherf? Moet er duizend jaar verstrijken, of kun je ook archeoloog zijn van je eigen tijd? En wie bepaalt dat eigenlijk? Deze en meer vragen zijn uitgangspunt voor de presentatie ‘Weggegooide tijd’ die vanaf 21 april tot en met 17 juni te zien is in de patio van Museum Het Valkhof.

In het kader van het plugin-programma in het Duitse Schloss Ringenberg hebben de jonge curatoren Thorsten Schneider en Adelheid Smit een aantal kunstenaars uitgenodigd op zoek te gaan naar verborgen sporen van de tijd. Kunstenaars Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum, Matthias Schamp en Domas van Wijk nemen de archeologische verzameling van Museum Het Valkhof als uitgangspunt om op speelse wijze uit te zoeken hoe we tegen oude en nieuwe voorwerpen aankijken en hoe we de betekenis van deze objecten bepalen. Bij de tentoonstelling ‘Weggegooide tijd’ verschijnt een gelijknamige publicatie.

Over het plugin-programma
‘Weggegooide tijd’ maakt deel uit van het plugin-programma dat is geïnitieerd door Schloss Ringenberg in het Duitse Hamminkeln. Twee jonge curatoren, een Nederlandse en een Duitse, krijgen een half jaar de tijd twee tentoonstellingen te organiseren met jonge kunstenaars. Deze editie in Museum Het Valkhof is samengesteld door Thorsten Schneider en Adelheid Smit.

Plugin wordt in het kader van het INTERREG-programma financieel ondersteund door de Europese Unie en de INTERREG VA-partners: MWEIMH NRW, Provincie Gelderland, Kunststiftung NRW, Niederrheinische Sparkasse Rhein-Lippe, ArtEZ hogeschool voor de kunsten en het Mondriaan Fonds.

Over Museum Het Valkhof in Nijmegen
Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende collectie het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. De exposities laten zien wat de wereld ons op het gebied van geschiedenis en kunst te zeggen heeft. Het museum kiest voor thema’s en onderwerpen uit het verleden met een grote betekenis voor de tijd van nu.

Bron foto: ‘Producing time in between other things’ van Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum.