Susan Krumins-Kuijken, NMHC damesteam hockey, Shaniqua Paesch , het junioren estafetteteam jongens Aqua Novio ’94 en roeivereniging De Waal zijn de winnaars van de Nijmeegse sportprijzen 2017. Het Montessori College werd uitgeroepen tot sportiefste Nijmeegse middelbare school van 2017, en Kristallis de sportiefste school voor voortgezet speciaal onderwijs.

Tijdens de feestelijke Avond van de Nijmeegse sport werden ook alle Nijmeegse deelnemers aan een EK of WK in het zonnetje gezet.

De winnaars van 2017

Sporter van het jaar: Susan Krumins – Kuijken (atletiek)
Susan Krumins-Kuijken werd in 2017 Nederlands kampioen op 10 km. Op het WK Atletiek in Londen haalde zij een 5e en 8e plaats op de 10.000 meter en 5000 meter. Ook verbeterde zij in 2017 al haar persoonlijke records.

Sportploeg van het jaar
NMHC Dames (hockey)
Na drie afwezige jaren speelden de hockeysters van NMHC in 2017 weer in de hoofdklasse. Ook werden zij kampioen in de zaal.

Sporttalentprijs individueel: Shaniqua Paesch (karate)
In 2017 is Shaniqua toegelaten tot de Nederlandse selectie van de Karatebond Nederland. Vervolgens is zij geselecteerd voor de wereld jeugdkaratekampioenschappen in Tenerife en werd zij derde op de Luxemburg Open en derde op de Austria Open in haar eigen gewichtsklasse en de open klasse .

Sporttalentprijs teams: junioren estafetteteam jongens Aqua Novio ’94 (wedstrijdzwemmen)
Met 20 seconden voorsprong over vier estafettes werden zij nationaal kampioen. Daarnaast wonnen zij meerdere medailles op jeugd- en juniorenkampioenschappen op zowel de korte als lange baan.

Sportinitiatiefprijs:
Nijmeegse Roeivereniging De Waal
Na de opening van de Spiegelwaal is de Nijmeegse roeivereniging gegroeid naar circa 400 leden. In korte tijd is deze vereniging met zelf opgeknapte boten en een uniek krachthonk gegroeid tot een landelijk bekende roeivereniging met speciale aandacht voor jeugd en ouderen.

De uitreiking op 2 maart in de Jan Massinkhal was een feestelijke avond voor sporters en hun families, clubgenoten en sportverenigingen. Wethouder Renske Helmer-Englebert: “Ik ben trots op deze kanjers, die een inspiratie zijn voor jonge sporters in de stad, met én zonder beperking. Ik wens alle Nijmeegse sporters ook in 2018 veel sportplezier en succes!”

Nominaties
Iedereen kon zijn sporthelden nomineren. Uit die nominaties stelde een onafhankelijke vakjury vijftien genomineerden vast. Stemmen van het publiek via internet bepaalden voor 50 procent de uitkomst, het oordeel van de jury bepaalde voor de overige helft wie de prijzen zouden winnen. De jury bestond uit Rob Cuppen (directeur Radboud Sportcentrum), Heino Jacobs (directeur Sportfondsen Nijmegen), Floris Tas (voorzitter Stichting SONS2016 / Nijmegen Global Athletics), Danny Meeuwsen (oud-topsporter), Marit Gijsbers (talentbegeleider Topsport Gelderland), Walter Nieuwkamp (journalist Gelderlander), Marc van Houdenhoven (voorzitter Raad van Bestuur, Sint Maartenskliniek) en Joris Hermans (directeur Instituut Sport en Bewegingstudies).