Een grote delegatie van jonge huttenbouwers kwam vorige week woensdag bij wijkwethouder Marieke Spijkerman. De jongens en meisjes die een week daarvoor ook op het inloopspreekuur van de wijkverbinder geweest waren, gaven aan dat zij het erg jammer vonden dat hun hut verwijderd was. Zij willen graag een nieuwe plek voor een nieuwe hut en vroegen wethouder Spijkerman om hulp.

In de afgelopen weken heeft een aantal jongens en meisjes in Het Onderdijks aan de Meander een mooie hut gebouwd van pallets en afvalmaterialen. Zij hadden daar veel plezier in en ook veel buurtbewoners en ouders waren er enthousiast over. Daarom was er veel verbazing bij de jonge bouwers en de omwonenden toen onlangs de hut ineens door de gemeente verwijderd werd. Dit is gebeurd omdat er een klacht van een buurtbewoner was binnengekomen en daarop is snel actie ondernomen. Ook was de gemeente bezorgd om de veiligheid.

Wethouder Marieke Spijkerman: “Het was een leuk en goed gesprek met de jongens en meisjes die zo enthousiast zijn over hun hut in Het Onderdijks. Ik was onder de indruk van de onderhandelingsvaardigheden, want ze wisten goed wat ze wilden bereiken. Het is begrijpelijk dat de hut weggehaald is, maar dat had niet zomaar gemoeten. Gelukkig is er snel een nieuwe plek gevonden voor een hut. Op het groen vlakbij De Terpen mag de nieuwe hut komen. Het is belangrijk dat de jeugd buiten speelt in plaats van thuis op de bank met een tablet, dus ik ben blij dat er een goed alternatief gevonden is waar zij een mooie nieuwe hut kunnen bouwen. En als ze het leuk vinden, kom ik graag de eerste paal slaan!”.

Afspraken

Als ‘vergoeding’ voor de geleden schade zegde de wethouder een cadeaubon van een bouwmarkt toe om nieuw materiaal te kopen.

Met de jeugd zijn verder goede afspraken gemaakt over zaken die te maken hebben met veiligheid, geluidsoverlast en het opruimen. Duidelijk werd afgesproken dat de gemeente geen enkele aansprakelijkheid aanvaardt voor eventuele ongevallen. Het spelen in en om de hut gebeurt geheel op eigen risico.