Het Regionaal Jeugdorkest Corrente (RJOC) heeft de Koorschool Arnhem uitgenodigd op zijn Nieuwjaarsconcert op zondag 21 januari. Het resultaat? In elk geval muziek uit het razendpopulaire Franse filmdrama Les Choristes.

Jaar in, jaar uit trekt het Nieuwjaarsconcert van het RJOC veel publiek. Al heel wat voormalige leden ervan hebben een plaats gevonden in de professionele muzikantenwereld. Ook deze keer zal de belangstelling groot zijn, zeker vanwege de samenwerking met Koorschool Arnhem. Dit nog jonge jeugdkoor (2012) van muziekpedagoog Thea Endedijk heeft als doel het begeleiden en ontwikkelen van talent op vocaal niveau.

Het gezamenlijke repertoire is een doorsnee van stukken uit de gevierde Franse film Les Choristes. Het Cerf Volant en het breekbare Pépinot zijn de hoogtepunten. Als opmaat van het gecombineerde optreden heeft het RJOC voor een stel opmerkelijke 16de eeuwse, Italiaanse dansen gekozen. Onder meer het zwierige Gagliarda van luitspeler en componist Vincenzo Galilei en het, door internationaal gerenommeerde symfonieorkesten, geregeld uitgevoerde Conte Orlando van Ottorino Respighi. Als eigentijds werk laten de jonge strijkers Oblivion van Astor Piazolla horen; een sonore compositie omhuld met een deken van Argentijnse melancholie.

Natuurlijk nemen ook de juniorleden van het RJOC een deel van het programma voor hun rekening. Geheel in stijl vertolken zij uit Italian Suite onder meer Minuetto Classico en Rondo Spirituoso. Zoals bekend staat het RJOC onder leiding van Guido Jansen, de in Nijmegen werkende dirigent en vioolleraar die al meer dan 20 jaar jonge muzikanten het vak bijbrengt.

NIEUWJAARSCONCERT, RJOC

Zondag 21 januari, 15.00 uur. Aula Stedelijk Gymnasium, Kronenburgersingel 269, Nijmegen.
Kaarten 6,00 en 9,50 euro, inclusief pauzedrankje.