Poëzie in alle soorten en maten beklimt van 25 tot 31 januari het podium. Overal in Nijmegen is poëzie te beleven tijdens de Nijmeegse Poëzieweek.

Pop-up poëzietheater in hartje Nijmegen. Hét startpunt van de Poëzieweek, waarna de Nijmeegse poëzie uitstroomt over de stad. De dichters geven op de planken een eigen draai aan het thema Theater met spontane voordrachten. Vervolgens veroveren ze de gekste plekjes in de stad voor persoonlijke poëziemomentjes.

De Poëzieweek wordt georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid, Centrum Nijmegen, Noêma Neijboer en Proces-Verbaal.

Datum: donderdag 25 januari
Tijd: 16.00 – 19.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Mariënburgplein

25 JANUARI:
Gedichtennacht

Neem samen met De Nieuwe Oost (vh Wintertuin), Op Ruwe Planken, Onbederf’lijk Vers en uitgeverij Jurgen Maas Café Trianon over for the one and only [confettikanon].. Gedichtennacht!
Dit jaar is Quirijn Lokker gastheer, is er een optreden van voormalig Dichter des Vaderlands Anne Vegter, een monoloog van theatermaker Jibbe Willems, een live hoorspel van Nikki Dekker, gedichten en soundscapes van de gebroeders Lammers & Lammers, de altijd fijne Joost Oomen en de talentvolle Willemijn Kranendonk.

De glitterschoenen zijn al aangetrokken en de jazz hands worden geoefend dat het een aard heeft. Kom naar de Gedichtennacht voor een avond vol poëzie, muziek en theater. Doek!

Datum: donderdag 25 januari
Tijd: 22.00 – 23.30 uur
Prijs: € 5
Locatie: Café Trianon
Berg en Dalseweg 33, Nijmegen

26 JANUARI:
Expoëzitie: Brengt poëzie onder ogen

Poëzie als een kunstvorm, een beleving. Gedichten die loskomen van papier. In de expositieruimte van de Paraplufabriek zorgt Proces-Verbaal met beeldende en audiovisuele technieken voor een nieuwe kijk op poëzie, toegankelijk voor iedereen. Met hun interactieve poëzie installaties zoals de Poëzie Centrale bezocht Proces-Verbaal afgelopen zomer tientallen festivals, waaronder de Kaaij, Oerol en Ruigoord.

Datum: vrijdag 26 januari t/m woensdag 31 januari
Tijd: 12.00 – 20.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Paraplufabriek, expositieruimte
Van Oldenbarneveltstraat 63-A, Nijmegen

27 JANUARI:
Een duik in de poëzie van Peter Verhelst

Wanneer je tijdens de Poëzieweek een poëziebundel (minimaal €12,50) koopt, krijg je het Poëziegeschenk van Peter Verhelst cadeau. Maar hoe lees je zijn poëzie zonder iets te missen? Hoe herken je de thema’s, de verwijzingen en de gelaagdheid? Wim van Til, oprichter van Poëziecentrum Nederland, neemt je mee op een reis door de poëzie van Peter Verhelst. Hij bereidt je optimaal voor op de ontmoeting met Peter Verhelst tijdens het nu al legendarische Nijmeegs Poëziefeest in De Lindenberg.

Datum: zaterdag 27 januari
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Prijs: € 5
Locatie: Poëziecentrum Nederland
Mariënburg 29, Nijmegen

27 JANUARI:
Victor Vroomkoning presenteert ‘Gebroken Wit’

Weemoed is nooit ver weg in de nieuwe bundel ‘Gebroken Wit’ van Victor Vroomkoning. Weemoed om wat verdween aan zuiverheid en trouw, om liefde die vertroebelde. De scherven van het leven probeert Vroomkoning te lijmen op het wit van het papier. Struikelend, maar zo rechtop mogelijk naar het einde, met de nodige zelfspot, ironie en filosofische understatements. Victor presenteert zijn caleidoscopisch zelfportret waarin veel mensen zichzelf zullen herkennen.

Datum: zaterdag 27 januari
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Dekker v.d. Vegt boekverkopers
Marikenstraat 29, Nijmegen

27 JANUARI:
Proces-Verbaal: de ultieme selectie

Vergeet de regels en wetten. Waar sta jij voor? Wat zijn jouw idealen waarmee jij de wereld denkt nog beter of mooier te maken? Welke ideeën hou jij erop na? Wat wil jij delen, wat wil jij geven, wat wil je nemen? Of wat hou jij thuis in de kluis? Wees niet bang, schrijf instinctief!

Met die woorden daagde Proces-Verbaal schrijvers uit mee te werken aan een nieuwe bundel. Uit de tientallen inzendingen zijn vijftien dichters geselecteerd. Het resultaat is de honderd pagina tellende dichtbundel ‘Kapitaalfout’. Deze mix van idealen, ideeën en perspectieven wordt deze avond gepresenteerd in voordrachten, gecombineerd met muziek en beeldende kunst.

Datum: zaterdag 27 januari
Tijd: 20.00 – 23.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Paraplufabriek (Expositieruimte)
Van Oldenbarneveltstraat 63-A, Nijmegen

28 JANUARI:
Maak een theatermasker met stadstekenaar Elske Berndes

De kersverse Stadstekenaar van Nijmegen, Elske Berndes, maakt samen met jouw kinderen theatermaskers in de bibliotheek! De bieb bruist van de leuke gedichten en verhalen voor alle leeftijden. Inspiratie genoeg als je bladert door de bundels, verhalen en sprookjes op rijm. Leen meteen een boek of bundel van Jaap Robben, Edward van de Vendel of bijvoorbeeld Simon van der Geest voor poëzieplezier in huis.

Datum: zondag 28 januari
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Bibliotheek De Marienburg
Mariënburg 29, Nijmegen

28 JANUARI:
Marikenpodium
Nijmegen is de stad van Mariken van Nieumweghen. In 2018 is het precies 500 jaar geleden dat dit Middeleeuwse mirakelspel verscheen. Tijd voor een Marikenjaar! Dichter Marjolein Pieks bundelt tijdens de Poëzieweek haar krachten met het Poeziëcentrum Nederland. Waardoor het maandelijkse zomerpodium van het poëziecentrum voor één keertje het Marikenpodium wordt. Natuurlijk draagt Marjolein Pieks voor uit haar Marikenrepertoire, maar ze krijgt versterking. Onder meer van Nijmeegse muzikant Karel Bosman, bekend van zijn Marikenliedjes.

Datum: zondag 28 januari
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Prijs: € 5 incl. gratis bundel naar keuze
Locatie: Poëziecentrum Nederland
Mariënburg 29, Nijmegen

30 JANUARI:
Nijmeegs Poëziefeest

Poëzie en theater strijden vanavond om het podium in de Lindenberg. De bijzondere Vlaamse dichter, schrijver en regisseur Peter Verhelst vertegenwoordigt beide en gaat in gesprek met Wim van Til, dichter en oprichter van Poëziecentrum Nederland. Maar met het thema Theater kun je natuurlijk meer verwachten dan alleen een gesprek.

Na afloop signeert Verhelst bij de boekenstand van Dekker v.d. Vegt. Bruis je na deze avond van de poëtische inspiratie? Sluit dan nog even aan bij dichter Hanneke Beld om samen dadaïstisch te dichten met damesbladen.

Het Nijmeegs Poëziefeest wordt georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, de Bibliotheek Gelderland Zuid, Poëziecentrum Nederland, Dekker van de Vegt boekverkopers, Cultuur op de Campus en de Lindenberg.

Datum: dinsdag 30 januari
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Prijs: kortingstarief v.a. € 7,50, overige bezoekers € 10,-
Locatie: De Lindenberg
Ridderstraat 23, Nijmegen