In bibliotheek De Mariënburg is op donderdag 18 januari Frederik van Dam(Algemene Cultuurwetenschappen) te gast. Hij vertelt over de klassieke oudheid tot virtuele werelden, van middeleeuwse romans tot dreigtweets en van vroegmoderne kunst tot hypermoderne mode.

Victoriaanse literatuur in het heden: van Sherlock tot Great British Railway Journeys
De Britse literatuur van de negentiende eeuw blijft een grote aantrekkingskracht uitoefenen op hedendaagse kunst en cultuur. Denk maar aan de talrijke verfilmingen van de romans van Jane Austen en Charles Dickens. In deze lezing staat die blijvende aantrekkingskracht centraal. Neem bijvoorbeeld een
documentairereeks als Great British Railway Journeys, waarin Michael Portillo een Victoriaanse reisgids gebruikt (Bradshaw’s Guide) om door het land te reizen: hierbij ervaart de kijker een zekere nostalgische trots. In de televisieserie Sherlock, daarentegen, worden de verhalen van Arthur Conan Doyle juist verwerkt en geactualiseerd op een tegendraadse en eigenzinnige manier. Deze lezing zal illustreren hoe kunstenaars vandaag de dag inspiratie putten uit de negentiende eeuw, en zal dieper ingaan op een graphic novel, Dispossession: A Novel of Few Words, een stripadaptatie van een roman van de Victoriaanse schrijver Anthony Trollope. Grafisch kunstenaar Simon Grennan heeft in deze adaptatie een specifieke vorm ontwikkeld om de negentiende-eeuwse romanstem van Trollope te
vertalen in de taal van het beeld. Grennans poging ging gepaard met de introductie van een aantal veranderingen, zowel in de adaptatie van de plot als in subtiele verwijzingen naar negentiende-eeuwse schilderkunst, naast het gebruik van ritme, perspectief en kleur. Paradoxaal genoeg hebben deze veranderingen de eigenheid van het origineel juist sterker in de verf gezet en zelfs nieuwe aspecten opgelicht.

Tijd: 19:30 tot 20:45
Kosten: gratis