Museum Het Valkhof biedt van 23 september 2017 t/m 7 januari 2018 plaats aan de tentoonstelling ‘Ben Luderer – Uit liefde getekend, Nijmegen in vogelvlucht 1876 – 1910’ te zien. In de tentoonstelling staat een enorme vogelvluchttekening van vooroorlogs Nijmegen centraal.

50 jaar tekenen aan één werk
Kunstenaar Ben Luderer (1937) begon in 1971 met het maken van deze vogelvluchttekening van Nijmegen. Het Nijmegen zoals het er ruim een eeuw geleden uitzag, na de sloop van de vestingwerken, maar vóór het bombardement van 1944 en de grootschalige sloop van de benedenstad na de Tweede Wereldoorlog. Bijna 50 jaar lang heeft hij pand voor pand met uiterste precisie getekend. Dit jaar werd hij 80, stopte met zijn tekening en schonk het werk aan Museum Het Valkhof.

De tekenaar, de tekening en zijn werkwijze
De enorme tekening (450 x 125 cm) is niet af en zou ook nooit kunnen worden voltooid. Van sommige panden weten we te weinig om ze zo nauwkeurig te kunnen weergeven als Luderer dat doet. In de tentoonstelling wordt de vogelvluchttekening getoond, maar ook de werkwijze van de kunstenaar toegelicht. Verschillende voorstudies, waaronder die van de Stevenskerk, zijn te zien.

Documentaire en publicatie
Het Besiendershuis en Fishionfilm maakten de documentaire ‘Requiem voor Nijmegen’, die Ben Luderer als persoon en kunstenaar op een bijzondere manier in beeld brengt. Deze documentaire wordt in de tentoonstelling vertoond. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Nijmegen in vogelvlucht. Tekening van een stad 1876-1910’, uitgegeven door Uitgeverij Vantilt.

Praktische informatie
‘Ben Luderer – Uit liefde getekend, Nijmegen in vogelvlucht 1876 – 1910’ is van 23 september 2017 t/m 7 januari 2018 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Kijk op www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie