Komend weekend vaart een replica van een Romeins Galeischip op de Spiegelwaal.

Samen met de gemeente Nijmegen heeft de stichting RomeinenNU een replica van een Romeins Galeischip uit Duitsland gehaald om de Traianus Regatta extra feestelijk te maken. Roeivereniging NSRV Phocus organiseert deze wedstrijd.

De galei is een replica van een schip dat in de 1e eeuw van onze jaartelling op de Rijn, de Lippe en alle andere rivieren in Germania Minor voer. Het diende als patrouilleschip om de grenzen van het Romeinse Rijk te bewaken. De Rijn en de Donau vormden de noordgrens van het Romeinse Rijk. Vanuit deze rivieren en vooral vanuit de Rijn ondernamen de Romeinen grote tochten om Germanica Major te ontdekken, maar met name te veroveren en toe te voegen aan het grote Romeinse Rijk. Nijmegen was de belangrijkste stad in Nederland aan de Romeinse Limes (grens). En nu de oudste stad van Nederland.

Op zaterdag 28 oktober kondigt wethouder Ben van Hees de ‘maiden voyage’ (de eerste reis) van de Victoria in Nederland aan. Onder zijn leiding maakt de Victoria rond 12.00 uur op de Spiegelwaal zijn eerste vaart tijdens het pauzeprogramma van de Traianus Regatta. Een vaart duurt zo’n 20 minuten en elke keer kunnen 12 mensen meevaren en ook zelf mee roeien. Om 14.00 uur beginnen de wedstrijden van de Traianus Regatta weer en kunt u de Victoria bezichtigen op de Spiegelwaal.

Ook op zondag 29 oktober kunnen belangstellenden van 11.00 tot 16.00 uur op de Victoria mee roeien. Zo kruipen ze in de huid van de Romeinen die hier bijna 2000 jaar geleden op de Waal en de Rijn hebben gevaren.

Opgave via www.romeinen.nu