Op donderdag 14 september houdt schrijver Frank Antonie van Alphen een voordracht in Het Dijkmagazijn Beuningen met verhalen over de kaaisjouwers. Zijn verhalen sluiten aan op de reizende tentoonstelling en verhalenbank van Het Besiendershuis “Verhalen rond de Rivier de Waal”, die in Het Dijkmagazijn is opgesteld. Dit alles is mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

Frank Antonie trakteert op smeuïge verhalen en laat ervaren hoe de kaaisjouwers de welvaart letterlijk naar de Nijmeegse Bovenstad tilden. Het is sociaal-economische geschiedschrijving over een leven in armoede, over alcoholmisbruik en over een snoeihard bestaan. Voelbaar gemaakt aan de hand van talloze anekdotes over legendarische figuren als Dolle Graot, de Gekke van Megen, de Teut, de Lange van Benthem, de Kluut, de Vetbult en de Scheve Schoen.

Het Besiendershuis wil met deze reizende tentoonstelling het leven rondom de Waal nu én in het verleden, verbeelden. Samen met schrijver en schipperszoon Frank Antonie van Alphen wordt de betekenis van de rivier voor Nijmegen en omstreken, tot leven gebracht.

Bij deze tentoonstelling hoort ook een Verhalenbank die het leven aan en met een rivier vastlegt. In de Verhalenbank verzamelt Het Besiendershuis getuigenissen van oud-bewoners die vertellen over het leven en de saamhorigheid in de vroegere Benedenstad. Maar ook haalt Het Besiendershuis de schippers en vissers die op en langs de Waal werkten voor de microfoon en hoor je verhalen over de kwaliteit van het Waalwater, schipperskinderen op internaat en leven aan boord van een schokker. Ze zijn te beluisteren via besiendershuis.com.

In het Dijkmagazijn is de reizende tentoonstelling Verhalen rond de rivier De Waal te zien en te beluisteren op 10, 16, 17 en 24 september.

Verhalen van schrijver en schipperszoon F.A. van Alphen

Datum: Donderdag 14 september, 20.00-21.30 uur.

Startplaats: Het Dijkmagazijn, Dijk 41 (hoek Waardhuizenstraat) Beuningen.

Deelname gratis. Reserveren kan via dijkmagazijnbeuningen.nl.