Filmmaker Martijn Schinkel maakte in samenwerking met het Besiendershuis een korte film over het indrukwekkende levenswerk van kunstenaar Ben Luderer. De film is onderdeel van de expositie ‘Ben Luderer: uit liefde getekend’ in Museum Het Valkhof. 

Vanaf 1971 werkte Ben Luderer aan een enorme vogelvluchttekening van Nijmegen in de periode 1876 tot 1910. Meer dan 40 jaar monnikenwerk: geploeter, concentratie, minutieus handgetrokken lijnen, reconstructie, in de tijd vervangen papierdelen, tonen nu een majestueus, organisch gegroeid ‘verdwenen’ Nijmegen, opdoemend uit het papier. De tekening is daarmee een gevisualiseerd geheugen van de Nijmeegse benedenstad.

Niet één stad in Nederland heeft een dergelijk bijzondere tekening. De korte film ‘Een requiem voor Nijmegen’ toont de gedreven en liefdevolle totstandkoming van de tekening ‘Vogelvlucht van Nijmegen 1876-1910’.

De film en expositie zijn te zien van 23 september 2017 t/m 7 januari 2018.